¿Caldrà estar vacunat per entrar al teatre?

Broadway, Itàlia i França demanen el carnet de vacunes o proves per accedir a les sales

2 min
Els ballarins de l'Scottish Ballet al Festival Internacional d'Edimburg Thomas Edwards, Sophie Martin i Barnaby Rook Bishop.

BarcelonaBroadway ja ha marcat les condicions per poder reobrir els teatres de Nova York: vacunes obligatòries tant per als professionals com per al públic, que també haurà dur mascareta. Les úniques excepcions seran els menors de 12 anys, persones amb contraindicacions mèdiques o creences religioses particulars, que hauran de presentar prova PCR o d'antígens. A Itàlia i a França ja es demana el passaport covid per entrar als centres culturals així com als restaurants. En canvi, a Escòcia s’està celebrant el festival d’Edimburg –en part a l’aire lliure– sense més restriccions que la mascareta.

Les sales catalanes no s’han plantejat l’opció del passaport covid i la patronal Adetca de moment es manté ferma al protocol establert fins ara, que implica aforaments restringits (70%, al dictat del Procicat), mascaretes i proves PCR i antígens als equips professionals. Josep Domènech, productor de Bitò i d'espectacles que obriran temporada com Eva contra Eva i Carrer Robadors, no considera necessari exigir la vacuna per entrar al teatre. “Jo ho trobo una bestiesa i ni tan sols queda clar que sigui legal. Amb distància i mascareta hem fet moltes funcions i no hi ha hagut problemes. I la situació ara ha millorat perquè hi ha molta més gent vacunada”. Sobre si es pot demanar la vacuna als actors, opina que “no es pot obligar a vacunar-se”: “No deixaré sense feina algú que no s’hagi vacunat. Intentaria convence'l perquè se solidaritzés amb els de l’escenari, però no m’hi he trobat”. De tota manera, el debat és obert. Hi ha actors que es plantegen no treballar amb no vacunats. A Hollywood, on els productors marquen l'obligatorietat d'estar vacunat o no als rodatges, intèrprets com Sean Penn o Sharon Stone han fet pressió dient que no tornaran al set fins que els equips estiguin vacunats.

El productor de Cantando bajo la lluvia, Jordi Sellas, que està en ple muntatge, afirma que “tota la companyia està vacunada amb pauta completa excepte casos mèdics”. I tampoc s’ha trobat reticències: “No hi ha res que obligui els actors a vacunar-se, però et dona seguretat i tranquil·litat. Amb companyies així grans [són 85 persones] tothom és responsable, curós i generós perquè si entra el virus pot portar problemes i cancel·lacions importants”. Per al públic, ell sí que és partidari del doble mètode de Broadway: o vacuna o testos i mascareta obligatòria. “Si no, podem passar anys sense tenir aforaments complets”, afirma. I afegeix: “L’important és que quan es decideixi, la norma sigui molt clara i sigui possible de complir”.

stats