Cinema

'El Caballero Verde': la millor i més enigmàtica fantasia medieval dels últims anys

Audaç adaptació d'un poema artúric del segle XIV sobre Sir Gawain, nebot del rei Artús

2 min
Dev Patel a 'El Caballero Verde'

'El Caballero Verde'

(4,5 estrelles)

Direcció i guió: David Lowery. 130 minuts. Irlanda, Canadà, Regne Unit i Estats Units (2021). Amb Dev Patel, Alicia Vikander, Joel Edgerton i Sarita Choudhury. Disponible a Amazon Prime a partir del 28 d'octubre

El Caballero Verde és una d’aquelles pel·lícules que, vista amb l’edat i en el moment precisos, pot disparar la imaginació i obrir la mirada a l’amor per les imatges que s’esculpeixen amorosament en el temps fins a aconseguir un fulgor de mercuri. O, com a mínim, ho seria si tinguéssim l’oportunitat de veure-la en una pantalla de cinema: el pensament algorítmic ha considerat adequat estrenar-la directament en una plataforma de streaming (després de servir de cloenda de l'últim Festival de Sitges), fiant el seu magnetisme a les característiques del televisor/projector/portàtil/telèfon que cadascú tingui a casa. Però els disbarats de la distribució no haurien de restar mèrits al film de David Lowery, que torna a acostar-se al cinema fantàstic quatre anys després de la interessant A ghost story.

Tràiler d''El Caballero Verde'

El Caballero Verde adapta amb audàcia elusiva un poema artúric del segle XIV. Ens presenta el nebot del rei Artús, Sir Gawain (Dev Patel), que ansiós per ser nomenat cavaller i tenir literalment “una història per explicar”, accepta el repte del monstruós Cavaller Verd i li talla el cap amb la promesa que, un any després, haurà d’anar a trobar-lo i rebre el mateix cop de destral. L’aventura sorgeix, així, d’un joc absurd i orgullós, i posa en imatges el naixement d’un relat èpic que s'endinsa en la boira fascinant dels mites, on la literalitat es confon amb l’al·legoria i els protagonistes potser només són titelles d’un poder a l’ombra.

stats