Glossari
Cultura 30/03/2013

De les botifarrades a la internacionalització

1 min

Tant se val

Era el nom de la formació que va precedir Obrint Pas, dissolta el 1993. Tenia una composició semblant, però va ser un grup de vida efímera, que ràpidament va ser superat pels seus hereus.

Guillem Agulló

L'abril del 1993 un grup d'extrema dreta va assassinar el jove valencià Guillem Agulló. L'assassinat, seguit d'una campanya d'intoxicació del diari Las Provincias , va tenir un gran impacte en el grup. La seva cançó No tingues por , una de les més conegudes, n'és un testimoni.

Botifarrada

El primer concert d'Obrint Pas a Catalunya va fer-se a Mataró l'any 1995, amb motiu de la botifarrada contra la Hispanitat organitzada pel col·lectiu Maulets. El so de la dolçaina devia causar bona impressió entre els independentistes del Maresme, perquè l'any següent hi van tornar a participar.

Música Global

Obrint Pas va guanyar el 1996 el Concurs de Maquetes Enderrock (actualment reconvertit en Sona 9), que tenia com a premi la gravació d'un disc en un estudi professional. Tanmateix, les condicions -deien que draconianes- ofertes per la discogràfica gironina Música Global no van convèncer el grup, que va optar per arriscar-se amb el seu propi segell (45 Revolucions Records), que van mantenir fins a incorporar-se a Propaganda pel Fet.

El Japó

La internacionalització és una de les últimes fites assolides per Obrint Pas. Les seves gires europees -especialment a Alemanya- van culminar en dues visites al Japó. Hi van trobar, sorpresos, algun japonès aprenent de dolçainer que practicava amb les seves cançons.

stats