Cultura 24/03/2012

"Un bon relat pot despertar consciències"

Sayonara Sushiés la primera novel·la de l'eurodiputat Raül Romeva. Publicada a Mondadori, un dels grups editorials més poderosos d'Espanya, és una història àgil amb missatge ecologista i humanitari.

Jordi Nopca
2 min
Romeva ha debutat en la novel·la amb la voluntat d'exposar alguns punts foscos del món d'avui.

BARCELONA."Tenia ganes de posar-me en la pell d'algú que vol saber coses i que les ha d'explicar a la gent -diu Raül Romeva, pensant en el personatge principal de Sayonara Sushi , la periodista de TV3 Paula Ramos-. La Paula és una missatgera que es dedica a transmetre informacions a la societat. La seva mirada, que és necessàriament compromesa, em permet anar fins a l'emoció i el cor del lector".

La Paula pot tenir l'habitació feta un fàstic -cosa que justifica amb frases d'Einstein i Jean Piaget-, però quan s'ensuma un bon reportatge és capaç de convèncer un funcionari de TV3 amb al·lèrgia als avions i emportar-se'l fins a l'illa de Malta en un tres i no res. A Sayonara Sushi , la història que motiva la Paula arrenca d'un teletip que diu que una trentena d'immigrants africans, després de quedar-se sense la pastera amb la qual intentaven arribar a Europa, han pogut salvar la vida enfilant-se en una gàbia transportadora de tonyines. Ramos -coneguda amb el sobrenom de Sushi- intueix que estirant el fil d'aquella història es pot pescar algun peix suculent, i un cop a Malta no triga a contactar amb Kira Puig, eurodiputada del partit dels Verds, el mateix grup representat per Romeva des de l'any 2004. "La Kira m'ha servit per donar una imatge diferent de l'eurodiputat -admet Romeva-. La mitjana d'edat dels diputats del Parlament Europeu és cada vegada més baixa. Al meu grup és de 33 anys, ara mateix, i jo que en tinc 41 ja sóc dels grans".

De l'assaig a la novel·la

Quan es va posar a escriure el llibre, Romeva tenia al cap "un assaig periodístic", però després de diverses converses amb amics i coneguts vinculats al món editorial va decidir convertir el material en una novel·la, sense camuflar que alguns dels elements i personatges parteixen de la seva pròpia biografia. En una escena que té lloc en un restaurant de Malta, Romeva homenatja els biòlegs marins Sebastián Losada i Sergi Tudela, de Greenpeace i World Wildlife Fund, respectivament -i amb els cognoms lleugerament canviats-, alhora que denuncia la sobrepesca de tonyina vermella, que permet que la "setmana temàtica" del restaurant ofereixi un menú a base d'aquest peix bàsic en la cuina japonesa. Entre els plats destaca l'aperitiu inicial, una piruleta de semen de tonyina. "La política pesquera de la Unió Europea s'està reformant -recorda Romeva-. El peix ha de tenir temps de reproduir-se: si no canviem de lògica, anem cap al suïcidi col·lectiu. Un dels objectius d'apropar-me a la ficció és que així podré arribar a tota mena de públics. La meva convicció és que un bon relat pot despertar consciències".

stats