Biblioteques
Cultura 01/08/2013

Les biblioteques portaran els seus usuaris als museus i teatres

Un 44% de la població té carnet de biblioteca, un 8% més que el 2011

Ara
2 min

BarcelonaÉs el club cultural més gran de Catalunya: 3.638.603 catalans, un 44% de la població, disposen de carnet de biblioteca. Al llarg del 2012 les biblioteques van organitzar prop de 52.000 activitats i van rebre 25 milions de visites. A finals del 2012, Catalunya comptava amb 362 biblioteques. Malgrat l'augment d'usuaris, ha davallat el servei de préstec: l'any passat es van fer 16.839.659 préstecs i aquest any se n'han fet 16.321.772. Han caigut els préstecs audiovisuals, perquè augmenten el número de descàrregues, mentre que han augmentat els de llibres. Al llarg del 2012, les biblioteques van incorporar 420.666 volums.

Són algunes de les dades que han donat el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, el director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Joan Pluma, i la cap del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura, Carme Fenoll, durant la presentació del balanç de l'ús de biblioteques públiques durant el 2012. Mascarell ha assegurat que el 2015, l'any en què la xarxa pública de biblioteques celebra el seu centenari, el 100% de la població tindrà una biblioteca al municipi (actualment la xifra és del 92,6%).

Malgrat les retallades i la retirada de les ajudes del Ministeri per comprar nous llibres, Fenoll confia en què les biblioteques continuïn creixent. "Una de les bases de l'èxit de les biblioteques és que han sabut connectar amb els veïns", ha afirmat. Per al curs vinent, Fenoll ha presentat un projecte que vol portar els usuaris de les biblioteques, més de 3 milions, a altres equipaments culturals. Amb servei d'autocar inclòs, i programacions exclusives, com conversar amb els directors o actors, el projecte BIB, portarà els usuaris al TNC o al MNAC. Un altre projecte, 10x10 editorials, vol organitzar trobades periòdiques entre les editorials i els professionals de les biblioteques. També s'ha presentat el Premi Teresa Rovira i Comas, que ret homenatge a aquesta bibliotecària, encara activa als 94 anys, i filla d'Antoni Rovira i Virgili, i que premiarà la innovació a les biblioteques públiques. Un altre nou projecte és un concurs Book Trailers per a joves.

stats