Arts escèniques i literatura
Cultura 10/09/2019

La bellesa protagonitza la primera edició del festival Clàssics

Sílvia Pérez Cruz, Àlex Rigola i Les Impuxibles formen part de la proposta de La Casa dels Clàssics

Xavier Cervantes
3 min
Sílvia Pérez Cruz actuarà al Festival Clàssics

BarcelonaSílvia Pérez Cruz triarà obres del MNAC, que seran col·locades a la sala oval del museu, i en aquell espai, amb un aforament de 100 persones, cantarà acompanyada del ballarí Andrés Corchero els dies 2 i 3 de novembre. Aquest joc entre la representació de la bellesa i la creació de bellesa serà un dels atractius de la primera edició de Clàssics, un festival d'arts contemporànies i pensament que se celebrarà del 18 d'octubre al 28 de novembre a diferents espais de Barcelona: la Biblioteca de Catalunya, el Teatre Romea, el CCCB, el Palau Robert, la Galeria dels Àngels, el CaixaForum i La Central del Raval.

La programació també inclou propostes d'Àlex Rigola, Les Impuxibles, Josep Pedrals & David Soler, Roger Mas & Maria Cabrera i la pintora Paula Bonet, a més d'un cicle de cinema amb pel·lícules seleccionades per Àlex Gorina. En l'origen del festival hi ha la conferència sobre la 'Ilíada' que va fer Alessandro Baricco el novembre del 2018, preludi de tot el que finalment s'ha programat la tardor del 2019.

Organitzat per La Casa del Clàssics, el festival és una ampliació del camp d'acció de la col·lecció Bernat Metge. "Volem fer activisme entorn dels clàssics, sortir del món lletraferit i fer que els clàssics siguin més propers i que no arribin només als erudits", explica la directora del festival, Sira Abenoza.

Amb la idea de "fer una celebració dels clàssics", l'equip que dirigeix Abenoza ha encarregat a diferents artistes projectes de nova creació l'eix temàtic dels quals ha de ser la bellesa. I cadascú els aborda a la seva manera, tot i que preval una aproximació més aviat tràgica o conflictiva que no pas una de més hedonista o de celebració. "Potser per als artistes la foscor és més inspiradora que la llum a l'hora de treballar", diu Abenoza. El cas més evident és el de Paula Bonet, que del 18 d'octubre al 8 de novembre exposarà a la Galeria dels Àngels pintures inspirades en la relectura de 'Les flors del mal', de Baudelaire, i que reflecteixen precisament "el costat més fosc de la bellesa".

Els cossos d'Àlex Rigola i de les germanes Peya

El cos és l'element central de dos dels espectacles de Clàssics. A 'Projecte de bellesa', Àlex Rigola, Tanit Plana, Max Glaenzel i Irene Vicente proposen una instal·lació teatral que es podrà viure al Palau Robert del 18 d'octubre al 3 de novembre. "Volem que el públic experimenti una vivència al voltant de la bellesa", diu Rigola. La instal·lació combina música, text i fotografia. De fet, el públic s'endinsarà en un espai al final del qual trobarà un cos que podrà fotografiar i així "produir bellesa a partir d'un cos" que no sempre serà el mateix. Més explícit és 'Cosa/cos', un treball poètic de Les Impuxibles que es podrà veure al CCCB els dies 18 i 20 d'octubre i amb el qual les germanes Clara i Ariadna Peya reflexionen, segons Abenoza, sobre com "la bellesa pot ser una esclavitud sobretot per a les dones". "Volem visualitzar la destrucció del propi cos per ser una altra, per encaixar en el cànon", avança Ariadna Peya.

L'essència eminentment literària de La Casa dels Clàssics també està present en altres propostes del festival, com ara 'Les gallcigralles', del poeta Josep Pedrals i el músic David Soler, que exploraran la bellesa grotesca a partir de 'Gargantua i Pantagruel', de Rabelais, a la Biblioteca de Catalunya els dies 23 i 25 d'octubre. Bon coneixedor de místics i al·lucinats, el cantautor Roger Mas compartirà amb la poeta Maria Cabrera i el pianista Xavier Guitó un recital al Teatre Romea el 27 d'octubre guiat per la mística heterodoxa de William Blake i Verdaguer.

El festival Clàssics és una iniciativa impulsada per La Casa dels Clàssics, de la cooperativa cultural Som, i compta amb la col·laboració de la Caixa i el grup Focus. El pressupost de la primera edició és d'uns 200.000 euros: un 33% correspon al patrocini privat i un 20% a la subvenció de la Generalitat a través de l'Institut Català d'Empreses Culturals (ICEC). La resta dels ingressos previstos vindran de la venda d'entrades, segon explica Oriol Soler, president del grup Som.

stats