Art
Cultura 17/07/2015

Baselitz retira nou obres del museu on les va dipositar perquè el govern alemany les vol declarar inexportables

La ministra de Cultura ha presentat una proposta de llei que preveu que les obres declarades patrimoni nacional no puguin sortir del país. El sector artístic alemany ha protestat perquè considera que aquesta proposta suposa "confiscar" les obres

Efe/ara
1 min
Georg Baselitz al Museu Albertinum de Dresden, Alemanya

BarcelonaGeorg Baselitz ha retirat nou pintures que va cedir fa cinc anys al museu Albertinum de Dresde, en protesta per la proposta de llei que preveu que algunes obres siguin designades patrimoni nacional i que no puguin sortir d'Alemanya. El projecte, presentat per la ministra alemanya de Cultura, Monika Grütters, ha provocat protestes i un descontent general en l'àmbit de l'art alemany. Prop de 250 galeristes, col·leccionistes i experts han criticat la reforma perquè consideren que el caràcter "proteccionista" d'aquesta mesura és un intent de "confiscar" obres per impedir la seva sortida al mercat internacional. El fet de declarar una obra d'art inexportable afecta la cotització de l'obra.

De moment el primer en moure fitxa ha sigut Baselitz. Entre les obres que ha retirat n'hi ha cinc e la sèrie de retrats "Capgirats" dels anys 60. A més de l'Albertinum, l'artista també ha demanat a la Pinacoteca de Munic i altres museus del país que li retornin les pintures que hi va dipositar.

Gerhard Richter, un altre dels grans artistes alemanys, i un dels pintors vius més cotitzats, s'ha mostrat solidari amb la decisió de Baselitz encara que ha decidit concedir a Grütters un temps "de reflexió sobre aquest controvertit projecte"

L'altra cara de la moneda

Grütters, de la Unió Cristianodemòcrata (CDU) de Merkel, ha reaccionat a les crítiques generades amb l'argument que fins ara només es coneix "parcialment" el projecte, que no ha entrat en tràmit parlamentari, i ha assegurat que si es porta a terme "no afectarà a l'art contemporani, tret d'alguns casos aïllats". "Protegir no significa expropiar", ha afirmat la ministra, que ha declarat que està oberta a debatre la proposta de llei i a modificar-la.

stats