Barcelona serà la capital mundial de l’arquitectura de la Unesco el 2026

La ciutat s'ha imposat a Pequín per acollir el Congrés Mundial dels Arquitectes amb el lema "One today, one tomorrow"

4 min
Vista general de la Vila Olímpica de Barcelona, en una imatge d'arxiu

BarcelonaBarcelona s'ha imposat a la candidatura de Pequín i serà la capital mundial de l’arquitectura de la Unesco el 2026, tal com s'ha fet públic aquest migdia durant l’Assemblea General de la UIA, a Rio de Janeiro (Brasil). La candidatura barcelonina s'ha imposat per 147 vots a 126. El tema central serà una arquitectura per a un nou paradigma, amb el lema "One today, one tomorrow". Serà la segona vegada que Barcelona acollirà el Congrés Mundial dels Arquitectes: el 1996 un seguit d'arquitectes estrella com Norman Foster, Peter Eisenmann, Daniel Liebeskind i Jacques Hergoz es van reunir per abordar el ràpid creixement de les ciutats, i el 2026, trenta anys després d'aquell congrés, arquitectes i urbanistes tornaran a endinsar-se en la capacitat de l'arquitectura per "transformar i millorar la vida de les persones". També servirà per "posar en relleu el paper de l’arquitectura i l’urbanisme en la configuració d’un nou model de ciutat que doni resposta als reptes contemporanis".

"De nou ens tornen a donar aquesta confiança per acollir un espai de reflexió sobre cap on ha d'anar l'arquitectura mundial", diu la tinent d'alcaldia de l'àrea d'Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat de Barcelona, Janet Sanz. "Barcelona està més que preparada per liderar la transformació necessària per fer de l'arquitectura i l'urbanisme dues eines al servei de la sostenibilitat i, per tant, de fer ciutats perdurables en el temps, que afronten els reptes ambientals amb responsabilitat però també amb determinació", explica. Com que el congrés coincidirà amb el centenari de la mort d'Antoni Gaudí i l'acabament previst de les obres de la Sagrada Família, també està previst que es parli de la relació de les obres de Gaudí amb la natura.

L'arquitectura del dia a dia

Per a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el congrés, i el reguitzell d'activitats que es faran durant tot l'any, seran "un esdeveniment molt important que atraurà milers dels professionals més rellevants". "La capitalitat mundial de l'arquitectura per a Barcelona és sobretot un reconeixement al talent i al nivell professional de l'arquitectura i l'urbanisme de la ciutat de Barcelona, per la nostra història i la nostra trajectòria i també pel nostre present, per les nostres polítiques d'innovació urbana i d'habitatge", explica l'alcaldessa. Per a la degana del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), Assumpció Puig, la victòria de Barcelona és molt important perquè "torna a posar l'arquitectura com un valor important en la societat en el dia a dia i la política". "Barcelona ja és un referent arquitectònic a escala mundial –explica–, que ha sigut visitada sobretot per la seva arquitectura modernista pels turistes. Pels professionals, és referent pel seu espai públic i pel creixement que va fer durant els Jocs Olímpics. La capitalitat ens impulsa cap a nous reptes", afirma Puig. Tres dècades després del congrés del 1996, és probable que el 2026 també es faci un lloc en el debat "el teixit emergent de Sud-amèrica i l'Àsia". "Serà un punt de trobada molt interessant i molt enriquidor", conclou Puig.

La candidatura barcelonina està impulsada per l'Ajuntament de Barcelona, la Generalitat, el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), el Consell Superior dels Col·legis d’Arquitectes d’Espanya (CSCAE) i el ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. La candidatura es remunta a l'etapa de Daniel Mòdol com a regidor d'Arquitectura durant el mandat anterior. "L'arquitectura continua tenint un paper clau a la ciutat i vam impulsar la candidatura en aquell moment perquè ens semblava que estava perdent protagonisme i pistonada a escala internacional", diu Daniel Mòdol. També volia prolongar la imatge de Barcelona vinculada a l'arquitectura més enllà dels Jocs Olímpics. "Valia la pena fer valdre qüestions com el paisatge urbà, perquè som l'única ciutat que té un Institut Municipal de Paisatge Urbà, i la qualitat de vida. El més important és la gent, i tenir cura de l'arquitectura urbana i el paisatge de la ciutat al final influeix en la qualitat de vida de la gent", diu Mòdol.

Totes les cares de Barcelona

Pequín era la favorita. El gegant xinès no deu haver sigut un rival fàcil, perquè el boom que han experimentat les ciutats xineses pot ser un camp de debat i experimentació amb infinites possibilitats. Per a Daniel Mòdol, el caràcter polifacètic de Barcelona pot haver sigut clau per guanyar. "Barcelona no és una ciutat uniforme –explica–. Té moltes identitats que no són noves, sinó que estan consolidades. El seu atractiu més enllà dels edificis i els espais urbans més singulars és com es continua treballant sobre qüestions com l'espai públic, l'habitatge i la sostenibilitat".

També la seva relació amb la tradició arquitectònica i les identitats de la ciutat de les quals parla: "No som expansius, perquè no podem i perquè no volem, i som com una Gàl·lia en el sentit que encara reconeixem identitats diferents dins la ciutat i no caiem en les franquícies i l'extensió per l'extensió". Dos elements importants més dels quals parla Mòdol són l'interès per la rehabilitació i com la idea de patrimoni ha evolucionat dels edificis amb un valor històric i artístic a "la imatge que la gent té de la seva ciutat".

Segons el projecte de la candidatura, el congrés de Barcelona del 2026 es podria celebrar del 28 de juny al 5 de juliol a les instal·lacions de la Fira de Barcelona, mentre que la inauguració i la cloenda es farien al Palau Sant Jordi. La xifra de participants seria d'uns 4.250 i el pressupost total seria de 2,5 milions d'euros. La primera edició dels congressos de la Unió Internacional d'Arquitectes (UIA) es va celebrar el 1948.

stats