Memòria històrica
Cultura 25/01/2022

Barcelona engega un projecte educatiu per recordar les víctimes del nazisme

Alumnes d'ESO i batxillerat participaran en una iniciativa que culminarà amb la col·locació de nou llambordes de memòria

Ara
1 min
Fotografia de l’alliberament del camp de concentració nazi de Mauthausen (Àustria).

BarcelonaL'artista alemany va crear el projecte Stolpersteine per mantenir la memòria de les víctimes del nazisme. Les Stolpersteine són una mena de llambordes de formigó cobertes d'una fulla de llautó on es grava el nom i les dades essencials d'una víctima. N'hi ha més de 75.000 repartides arreu del món. A Catalunya n'hi ha Navàs (on es van col·locar les primeres Stolpersteine de l'Estat), Manresa, Igualada, Girona, Sabadell i Granollers, entre altres localitats. Ara la col·locació de nou d'aquestes llambordes de memòria culminarà un projecte de la regidoria de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona, Amicals de Mauthausen i Ravensbrück i tres instituts de secundària. Hi participaran els alumnes de quart d’ESO i primer de batxillerat dels instituts Francisco de Goya (Horta-Guinardó), Quatre Cantons (Sant Martí) i XXV Olimpíada (Sants-Montjuïc).

Durant el curs 2021-2022 cada institut treballarà tres biografies de persones deportades a partir del cens dels Amicals, que també els aportaran coneixements tècnics i documentals perquè puguin treballar-les històries de vida i els contextos social i històric que van afavorir l’ascens del feixisme i del nazisme. A partir d’aquest treball faran una proposta de col·locació de les Stolpersteine en indrets de la ciutat relacionats amb la biografia de les persones homenatjades. El projecte s’ampliarà durant el curs 2022-2023 i arribarà a tots els districtes a través de 10 instituts per donar cobertura a tota la ciutat.

Les biografies que treballaran els instituts són les de Lluís Villar, Florián Ibáñez, Josep Fort Maluenda, Carme Buatell, Francesc Boix, José Alcubierre, Sabatia Morand, Ferran Massip i Vicenç Vidrier.

stats