DISSENY
Misc 12/06/2019

Una ‘llar’de 50 euros per salvar persones sense sostre

La 14a Barcelona Design Week explora com els dissenyadors responen als reptes socials globals

i
Antoni Ribas Tur
2 min
Cada refugi per a persones sense sostre de l’ONG BillionBricks només costa uns 50 euros .

BarcelonaEl paper social del disseny i l’arquitectura està cada vegada més present en l’agenda dels professionals: l'ONG BillionBricks ha creat un refugi per a persones sense llar que viuen en condicions climàtiques extremes a l’Índia i el Pakistan, els exemplars del qual costen només uns 50 euros. El despatx Look Architects està tenint ressò mundial per la passarel·la elevada de 19 quilòmetres que ha construït entre les copes dels arbres per connectar la ciutat xinesa de Fuzhou amb un bosc pròxim. Les dues obres van ser guardonades en els últims premis de disseny de Singapur i es poden veure al Disseny Hub fins al 30 de juny dins l’exposició Caring transitions for social good, una de les activitats de la 14a Barcelona Design Week.

En consonància amb el compromís social d’aquestes obres, la Barcelona Design Week, que finalitzarà el dia 20, està centrada en com el disseny respon a les transicions “personals, econòmiques i urbanes” en què està immers el món, com diu Rosa Roig, la directora del Barcelona Centre de Disseny (BCD), impulsor de la Barcelona Design Week juntament amb el FAD, el Museu del Disseny, l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat. “Estem en una transició constant”, subratlla Roig. Aquesta Barcelona Design Week és “la més internacional”, afegeix, perquè rebrà professionals i empreses de més de 30 països. Entre les activitats més destacades hi ha un congrés amb 22 experts internacionals que des d’avui i fins diumenge es prendran els reptes socials “com a font d’inspiració” i contribuiran a repensar conceptes com “benestar, salut i inclusió”.

El vessant internacional de la Barcelona Design Week es veu reforçat per una segona exposició al Disseny Hub, titulada Pavelló internacional: Argentina, Brasil, Itàlia, que inclou un dels Paisatges lúdics de l’argentina Leticia Paschetta. La peça, que recorda una atracció per a nens, està en la cruïlla de “l’art, l’arquitectura, el disseny i el joc”, diu l’autor, i té com a objectiu crear una experiència immersiva i estimulant. En aquesta mostra també s’hi poden veure una selecció de dibuixos del conegut dissenyador italià Mario Trimarchi que permeten explorar el procés de la idea fins al producte acabat.

Els requisits del bon disseny

Un dels pilars ideològics de la Barcelona Design Week és el dissenyador Dieter Rams, que als anys 70 va postular que el bon disseny és, entre altres adjectius, “innovador, estètic, honest i durador, minuciós i respectuós amb el medi ambient”. El gran públic podrà descobrir la seva figura amb la projecció d’un documental dilluns al Disseny Hub. Dissabte grans i petits estan convocats a una jornada familiar al mateix centre per veure com canvien amb l’edat les percepcions sobre cinc objectes quotidians i si compleixen els requisits del bon disseny.

Les activitats de la Barcelona Design Week s’estendran per tot Barcelona i també inclouen xerrades, tallers, una jornada de portes obertes al Museu del Disseny diumenge i un recorregut centrat en el disseny i la creativitat per diferents espais de tota l’avinguda Diagonal com La Farinera del Clot, la Casa de les Punxes, el Palau Robert i el Mercat dels Encants.

stats