Cultura 01/03/2021

El relleu a la direcció de l'Institut del Teatre, en l'aire

Els estudiants de teatre fan vaga i manifestació per reivindicar que les aules siguin "espais segurs"

3 min
Manifestació d'estudiants de l'Institut del Teatre en vaga aquest dilluns

BarcelonaLa vaga convocada per la plataforma d'estudiants de l'Institut del Teatre Abús_Art i ampliada a totes les escoles d'arts en viu ha reunit uns 300 joves aquest dilluns pel centre de Barcelona. La manifestació demana la fi de l'abús de poder i l'assetjament continuat a les aules, que s'està destapant estructural arran del reportatge que va publicar fa més d'una setmana l'ARA. Els estudiants volen que les classes esdevinguin "espais segurs". En relació a la crisi de l'Institut del Teatre, un cop tota la cúpula directiva va dimitir divendres, reclamen que el canvi vagi "més enllà", amb una nova direcció "a l'altura". Volen ser "escoltats" en la prevenció i la gestió d'aquestes situacions, i demanen una "remodelació" de les institucions i també de les empreses teatrals per trencar inèrcies enquistades.

La manifestació ha sortit de la plaça Espanya per la Gran Via, i s'ha dirigit sense incidents cap al centre de la ciutat. Els estudiants, majoritàriament de l'Institut del Teatre però també del sindicat feminista Lliures i Combatives, alumnes de l'escola Eòlia i del Col·legi del Teatre de Barcelona, entre d'altres, han fet un llarg recorregut fins a aturar-se davant del departament de Cultura, on han llegit un manifest. Hi denuncien que els abusos de poder i de caràcter sexual "no són un problema aïllat" sinó un problema "estructural" que "enverina les arts en viu". Després han enfilat el Paral·lel i fins arribar a l'Institut del Teatre. Al seu pas, un grup de manifestants han anat enganxant cartells a les façanes dels teatres Coliseum, Borràs i també del Paral·lel, on es podien llegir missatges com "El silenci us fa còmplices" o "No contracteu abusadors". Els estudiants portaven pancartes contra els abusos de poder i l'assetjament sexual i psicològic i han marxat en un ambient tranquil entre càntics com ara "No som joguines, som persones".

Manifestació d'estudiants de teatre en vaga

Dues portaveus de la plataforma d'estudiants de l'Institut del Teatre que ha convocat la vaga i la marxa de protesta han exposat a l'ACN que la mobilització pretén aconseguir que les aules siguin un "espai segur" i lliure "d'abusos de poder". La plataforma continua demanant l'expulsió "total" de Joan Ollé –a qui ja s'ha apartat cautelarment de la docència mentre el centre du a terme una investigació– i reclama poder participar en l'elaboració del nou protocol que està creant la institució. Pel que fa a la dimissió de Magda Puyo i tot l'equip directiu, les dues portaveus han manifestat que és un "gest simbòlic" que valoren però els sembla encara insuficient. "Cal un canvi estructural. Estan bé les disculpes públiques, però el canvi ha d'anar més enllà", han dit.

El concurs públic, en 'standby'

D'altra banda, la Diputació de Barcelona està estudiant què passa amb el concurs per escollir la nova direcció del centre que estava en marxa i havia de culminar-se aquest març. Malgrat que la setmana passada es donava per fet que s'aturaria el procés i es buscaria una direcció itinerant que dirigís l'IT durant els pròxims mesos, fins a la convocatòria d'un nou concurs, jurídicament aquesta opció no és viable. Així doncs, el tribunal encarregat de resoldre el concurs té sobre la taula decidir què passa amb la convocatòria en curs, a la qual s'havien presentat dues candidatures: la de la mateixa Magda Puyo, la directora que va dimitir divendres passat, i la de la professora de veu Anna Estrada. Els serveis jurídics ho estan analitzant però les opcions són múltiples, des que les dues candidatures abandonin i quedi el concurs desert i, per tant, es pugui escollir una direcció itinerant o que se segueixi amb el procés i hi hagi una nova junta ja aquest mes de març.

stats