Cultura 03/07/2019

La gala de l’Atlàntida: entre la gent rara, el crític Ken Loach, el ‘Nacido rey’… i la reina d’Espanya

La inauguració oficial del festival homenatjà el director britànic, qui va rebre el premi Masters of Cinema de la mà del també compromès Fernando León de Aranoa

Cristina Ros
2 min
Imatge de la gala de l’Atlàntida

PalmaL’Atlàntida Film Fest va reunir, ahir dimarts a la nit al castell de Bellver, una curiosa mescla de “pel·lícules” per a la seva inauguració oficial. El festival, que ha arribat a la novena edició online (a través de la plataforma Filmin) i a la quarta convocatòria física a Palma, ha demostrat en aquests anys la voluntat de potenciar un esperit crític, contribuir a una reflexió –també crítica– sobre Europa i donar a conèixer un cinema, majoritàriament independent, que sovint no es troba a les sales comercials.

Així ho deia Jaume Ripoll, director de l’Atlàntida i cofundador de Filmin, en la primera intervenció de la nit a Bellver: “Som els rars”. I afegia: “Aquest és un moment clau per al nostre cine. Necessitam gent rara, gent que cerca coses diferents, singulars. Per això difonem un cine que és divers, radical i irreverent, que acarona alhora que colpeja”. El seguia un concert de la cantautora flamenca Soleá Morente, qui va ser anunciada com a premi Princesa de Girona 2018. A primera fila, presidint l’acte inaugural, hi seia Letícia, la reina d’Espanya. Al seu costat, el ministre de Cultura en funcions, José Guirao. També, Francina Armengol, la renovada presidenta del Govern nascut, precisament, del Pacte de Bellver. Això el mateix dia que havia signat el decret de formació de l’Executiu i amb una part del nou Govern present a la gala, a més del batle de Palma, José Hila, i el tinent de batle de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera.

Una trobada curiosa si es té en compte que l’homenatjat d’aquesta edició de l’Atlàntida és Ken Loach, un cineasta socialment compromès, d’esquerres i republicà, qui va rebre anit el premi Masters of Cinema de la mà de Fernando León de Aranoa, qui també ha fet de la denúncia social la raó de ser de la seva obra cinematogràfica. En rebre el guardó de l’Atlàntida, Ken Loach no només va convidar a celebrar el cinema “perquè és una manera meravellosa de comunicar-se” i “perquè el cine ho pot fer tot”, sinó que es va mostrar crític amb les distribuïdores i el poder dels circuïts comercials. Seguidament va estendre la crítica a alguns dels grans problemes actuals: la inseguretat laboral, la revifada del feixisme o, com a britànic, el Brexit. I va demanar “una Europa distinta, la necessitam”.

La gala inaugural de l’Atlàntida Film Fest, que va començar a les 20.30 h amb l’arribada de la reina Letícia, la presència de la qual va provocar mesures excepcionals de seguretat per a un festival de cinema, fins i tot amb registre de cotxes abans d’iniciar la pujada a Bellver, es va allargar fins passada la mitjanit. I és que després de l’homenatge a Ken Loach es va estrenar ‘Nacido rey’, una pel·lícula encarregada al director Agustí Villaronga, que compta, segons es va remarcar a la gala, amb “tot el suport” de la monarquia saudita, a la qual Espanya, el 2018, va triplicar la venda d’armes, i que fa només dos mesos es va saber que està enllestint el seu primer reactor nuclear. Tot i els dubtes que hi havia, Letícia va quedar a veure ‘Nacido rey’ fins al final.

stats