Publicitat
Publicitat

Un asteroide del sistema solar porta el nom de Joan Miró

La Fundació Joan Miró ho va sol·licitar a la International Astronomical Union per commemorar el 30è aniversari de la mort de l'artista

La Fundació Joan Miró ha sol·licitat a la International Astronomical Union que un cos celeste obtingui el nom de Joan Miró. El Minor Planet Center, el centre de la IAU dedicat a la detecció d'asteroides al Sistema Solar, ha estat l'entitat encarregada de determinar que l'asteroide 4329 a partir d'ara tingui el nom de 4329 Miró. Amb aquest gest, la fundació vol commemorar de manera especial el 30è aniversari de la mort de l'artista, que va morir el 25 de desembre del 1983.

L'asteroide va ser descobert l'any 1982 per l'astrònom nord-americà Laurence G. Taff a Socorro, Nou Mèxic. Fins avui se l'havia conegut a partir d'un codi numèric, tal com es fa inicialment quan es classifica un nou cos celeste. L'asteroide 4329 Miró orbita al voltant del Sol, entre Mart i Júpiter, en l'anomenat cinturó principal d'asteroides, a una distància mitjana de 2,26 vegades la distància entre la Terra i el Sol.

La Fundació Joan Miró va sol·licitar el nom de Joan Miró per a un cos celeste per la forta visió cosmològica de l'obra de l'artista. Els signes mironians de les estrelles, la lluna, el sol o les constel·lacions són part ineludible del seu imaginari, i a partir de l'esclat de la Segona Guerra Mundial, Miró va treballar en les 'Constel·lacions', una sèrie de 23 obres amb figures ingràvides plenes de signes celestes.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF