Còmic

L'Associació d'Autors i Autores de Còmic també reclama la devolució dels originals de Bruguera

Els representants dels autors demanen a la Generalitat i al ministeri de Cultura que s'impliquin en la resolució del conflicte

2 min
Hereus dels autors de Bruguera: Sergi Escobar, Guim Cifre, Carme Rafart, Carlos Vázquez i Jordi Bernet

BarcelonaEl món del còmic es mobilitza. L'Associació d'Autors i Autores Professionals de Còmic d'Espanya (APCómic) s'afegeix a la reivindicació dels hereus dels dibuixants de Bruguera, que, segons explicava aquest dilluns l'ARA, reclamen els originals dels autors clàssics de Bruguera, actualment en mans del grup Prensa Ibérica. Entre els hereus que reclamen el seu llegat hi ha el net de Josep Escobar, dos fills de Manolo Vázquez, la filla de Raf, el net de Cifré i el fill de Miquel Bernet (conegut com a Jorge).

"Com a associació professional de creadors que som, l'APCómic no podem sinó afegir-nos a aquesta antiga reivindicació i, en conseqüència, exigir igualment a Prensa Ibérica la devolució dels originals que encara no s'hagin tornat als seus autors o als seus legítims hereus", diu el comunicat dels autors, que consideren "fonamental" la defensa dels drets d'autor. "Ens sembla inadmissible la perpetuació d'una situació que té el seu origen fa set dècades, en un moment de desprotecció legal dels creadors", afegeix el text.

Els representants dels autors també reclamen la implicació de les institucions i autoritats competents en la resolució del conflicte, "en particular de la conselleria de Cultura de la Generalitat i del ministeri de Cultura". El comunicat recorda que la problemàtica dels originals afecta "una part indispensable del patrimoni històric i cultural de la nostra societat: els tebeos de l'anomenada Escola Bruguera, fets per autors que van ser desproveïts dels seus drets i fins i tot dels originals que dibuixaven".

L'APCómic és una associació que representa els autors de còmic de l'àmbit espanyol amb l'objectiu de defensar i millorar les condicions professionals del sector i servir d'interlocutor amb les institucions. La seva presidenta és la dibuixant barcelonina Laura Pérez Vernetti, guardonada amb el Gran Premi del Saló del Còmic del 2018, i entre els seus socis hi ha dibuixants com Paco Roca, Ana Penyas, Cristina Durán, Albert Monteys, Teresa Valero i Marcos Martín.

Còmic
Comunicat de l'Associació d'Autors i Autores Professionals de Còmic d'Espanya sobre el cas Bruguera
stats