L’Arxiu del Regne de Mallorca compra el llegat de Baltasar Samper per 40.000 euros

Exiliat a Mèxic durant l'època franquista, va escriure 'Cançons i danses de Mallorca', una suite simfònica

Aprofitant el 130è aniversari del naixement del compositor mallorquí i folklorista exiliat a Mèxic Baltasar Samper, el Govern balear ha aconseguit el llegat de la seva obra, reunida per un familiar del músic, que passarà a formar part del fons documental de l’Arxiu del Regne de Mallorca, que l'ha comprat per un total de 40.000 euros.

Les seves obres com a compositor es troben disperses i, en la majoria dels casos, són inèdites. Moltes han estat recentment recuperades per diferents arxius de Catalunya, Mèxic i Madrid. La Conselleria de Cultura del Govern n'ha aconseguit la major part.

La composició que li ha donat més nom ha estat la coneguda suite simfònica per a orquestra ‘Cançons i danses de Mallorca’.

També va escriure diverses cançons i música per a piano, coral, orquestra i per a cinema. Quant a aquest darrer gènere artístic, és interessant recordar que la banda sonora que va compondre per a la pel·lícula ‘La barraca’ (Mèxic, Roberto Gavaldón, 1945) obtingué el premi Ariel de l'Acadèmia de Cine Mexicà.

EDICIÓ PAPER 20/01/2019

Consultar aquesta edició en PDF