Cultura 18/06/2021

ArtsLibris posa l'alta cultura al nivell dels tomàquets

La fira de llibres d'artista s'instal·la al Mercat de Sant Antoni durant tot el cap de setmana

2 min
Moment de la inauguració de la Fira ArtsLibris

BarcelonaLa pandèmia va obligar l'any passat a cancel·lar la 12a Fira Internacional del Llibre d'Artista (ArtsLibris) i, enguany, l'ha portat fins al Mercat de Sant Antoni. Per primera vegada, i adaptant-se a les restriccions sanitàries del coronavirus, l'ArtsLibris se celebrarà en un espai exterior, al fossat del mercat. Tindrà 86 editorials i institucions participants –tot un rècord, segons l'organització– que es repartiran en 60 expositors des d'aquest divendres fins diumenge. "A vegades l'art contemporani és massa elitista. Amb aquest canvi de lloc posem la cultura i l'alta cultura al nivell dels tomàquets", explica la directora d'ArtsLibris, Rocío Santa Cruz. Fins ara, la fira tenia lloc a l'Arts Santa Mònica i amb el trasllat a Sant Antoni esperen atreure un públic diferent, poc connectat amb els llibres d'artista que exposa la iniciativa.

El pensament serà el fil conductor de la nova edició de la fira, que comptarà amb obres dels argentins Caja Negra i dels xilens Metales Pesados. Artslibris busca trencar el model anglosaxó i reunir publicacions en altres idiomes més enllà de l'anglès. "Reivindiquem el Mediterrani i el sud d'Europa. Aquí hi ha publicacions diferents de les que et pots trobar a Londres o a Berlín", afirma Santa Cruz. Aquest any, arran de la pandèmia, molts participants no han pogut viatjar fins a Barcelona, però alguns hi han fet arribar els seus llibres, que s'exposaran en una taula comuna. D'entre els que sí que hi seran destaquen els francesos Librairie Écho 119, especialitzats en fotollibres japonesos, i els alemanys Bom Dia Boa Tarde Boa Noite. El 40% dels participants són catalans, entre els quals hi ha tots els museus i centres d'art de Barcelona, com també espais de residència d'artistes com La Escocesa i Hangar.

Aprofitant el canvi d'emplaçament, Artslibris ha duplicat aquest any la programació. Als espais Speaker's Corner i Speaker's Room es duran a terme presentacions, conferències i tallers al voltant del llibre d'artista. L'objectiu final és, segons Santa Cruz, "continuar estimulant el mercat i crear col·leccionisme" d'aquestes obres d'art.

stats