Cultura 12/05/2011

9 artistes i 18 muses inauguren el Festival de Poesia

Josep Lambies
2 min
9 artistes i 18 muses inauguren el Festival de Poesia

Ahir a la nit el XXVII Festival Internacional de Poesia de Barcelona va deixar caure la primera bomba del seu programa a l'escenari del Palau de la Música -sí, va fort-. Nou poetes d'aquí i d'allà es van anar passant la pilota, des de tres quarts de nou del vespre fins a gairebé les onze. Presidint el prosceni, sota l'ull atent de les divuit muses, l'enorme màquina musical de Cabo San Roque donava la benvinguda amb vapors i brogits, mentre el públic obria el llibre de mà, editat per LaBreu, i encenia els llums de lectura que es repartien a l'entrada.

Núria Martínez Vernis va trencar el gel, recitant una única composició amb desenes de versos, que deixava a la boca regust de sang i asfalt. La va seguir el basc Kirmen Uribe amb un poema per al pare, un altre per al fill i un altre per al cucut, alternant euskera, castellà i català. Amb reverències per als tres grans mestres de la lírica catalana actual -J.V. Foix, Joan Brossa i Joan Vinyoli-, Vicenç Altaió es va dedicar a arrossegar la Martínez Vernis d'una banda a l'altra de l'escenari. Si l'auditori va trobar que això sonava a performance , encara no havia vist res. La novaiorquesa Pamela Z, de negre i amb el cabell trenat, va deixar tothom petrificat amb una bateria de jocs de distorsió de veu en directe.

Mentre les valquíries encara tornaven en eco els you de l'artista americana, Valentí Puig va fer que tothom toqués un altre cop de peus a terra. La tranquil·litat es va acabar ràpid amb l'energia del sud-africà Kgafela oa Magogodi. I va tancar la nit un trio de nivell: el madrileny Luis Alberto de Cuenca, l'americà Jerome Rothenberg i el brasiler Arnaldo Antunes. Tots nou, una batuda de luxe.

stats