ART
Cultura 24/05/2012

Els artistes de la fira Swab s'encaren amb la mort

Avui arrenca a la Fira de Barcelona la cinquena edició de Swab. La fira internacional d'art contemporani i emergent mostra les tendències més actuals amb 64 galeries de 20 països.

Antoni Ribas Tur
3 min
Els artistes de la fira Swab  S'encaren amb la mort

BARCELONA. Alguns dels galeristes que participen a partir d'avui a la fira Swab sembla que s'han posat d'acord. Als pavellons 2 i 3 de la Fira de Barcelona, 64 galeries s'han sumat a la cinquena edició de la fira d'art emergent de Barcelona, i en un grapat d'estands s'hi poden veure obres protagonitzades per calaveres. Són una representació de la mort, i també recorden el caràcter passatger dels plaers de la vida. Aquesta figura, amb la delicada situació econòmica, encara pren un altre caire: l'art sempre permetrà fugir, encara que sigui per una estona, de les obligacions quotidianes.

A la galeria valenciana Rosa Santos, l'artista Mavi Escamilla ha convertit el cèlebre retrat eqüestre que Jacques-Louis David va fer a Napoleó en una mena de radiografia. L'ha transformat en una imatge en blanc i negre, i el crani de l'emperador n'ha substituït el rostre. Fa pensar en la derrota de Sarkozy. Al costat de l'obra, l'artista ha escrit: "La mort està molt viva. O fins i tot hi ha molta vida més enllà de la mort".

A la galeria murciana Art 9, l'artista Juan Zamora ha col·locat el dibuix d'una calavera entre un parell d'imatges d'animals aparentment dissecats. A sobre, a la paret de l'estand, ha escrit la frase "Desde lo muerto" . Segons María Ángeles Sánchez, la directora de la galeria, aquesta sentència representa el lloc enigmàtic des d'on les bestioles es dirigeixen a l'espectador i una estratègia per fer front a les situacions difícils: fer-se el mort.

L'artista Alessandro Brighetti aconsegueix fer sorgir espines de pintura d'una calavera a la galeria italiana Zak. El britànic Steve Gibson ha reproduït el Crist de Velázquez pintant-lo amb un petit tampó que té la forma d'una calavera. A l'estand de la galeria barcelonina Mito, entre aquestes dues imatges Gibson hi ha col·locat una altra calavera feta amb paper. Per acabar, el cos mig viu i mig mort de la dona de Problemes primaverals II que exposa la galeria 1981 Art Space, de Xangai, rebla la idea de l'art com a fugida de la quotidianitat. Aquest personatge excitant i sinistre sembla convidar a gaudir amb desenfrè, fins a morir.

Àsia i Amèrica Llatina, emergents

La galeria 1981 Art Space és una de les cinc sales asiàtiques que hi ha enguany a Swab. El 2010 Joaquín Díez-Cascón, el director de la mostra, va convidar diversos comissaris xinesos a treballar a la fira, i ara en comença a recollir els fruits. Les galeries provenen de 20 països, però Díez-Cascón posa una especial atenció en els mercats emergents del panorama artístic actual: Àsia, l'Amèrica Llatina i, especialment, el Brasil. Swab col·labora amb la fira de Sao Paulo Arte i ha aconseguit que quatre galeries d'aquest país vinguin a Barcelona.

Un 80% dels negocis són de l'Estat. Entre les catalanes, enguany s'hi estrena una de les deganes de Barcelona, la Joan Prats. Ha portat una de les peces més cares de la fira, un dibuix de l'illa de Mallorca de gran format de l'artista polonesa Aleksandra Mir que costa 22.000 euros. Al costat, la galeria ADN presenta un estand semblant al que va exposar a Arco al febrer: Bruno Peinado, que a Madrid no va poder mostrar una sèrie de banderes d'Espanya que es van destenyint, ara sí que ha pogut penjar una obra del mateix estil, però dedicada als Estats Units. El trio de les galeries que reben el visitant en entrar la completa, junt amb la Joan Prats i l'ADN, la berlinesa Christian Ehrentraut (Swab també col·labora amb la fira berlinesa Preview).

L'oferta de la fira d'art contemporani, que estarà oberta fins diumenge, sobrepassa els límits dels pavellons. A la plaça de l'Univers es pot veure el projecte Art Box, consistent en una desena de caixes de fusta pintades per artistes urbans. Aquests creadors també podran treballar en els 200 metres de paret que recorren el perímetre de la plaça, on hi haurà concerts i sessions de discjòqueis. El públic jove és una dels objectius de la fira Swab. Es vol fer entrar el cuquet de l'art més enllà de la fira, per això el ventall de preus de les obres en venda és molt ampli, de 60 fins a 25.000 euros. I en dos anys vol arribar a les 80 galeries, la xifra ideal de participants per a una fira com Swab.

stats