Art
Cultura 25/02/2023

ART Situacions conjura els futurs grans noms de l'art contemporani a Arco

L'associació catalana organitza una exposició amb cinc artistes espanyols i cinc de francesos

2 min
Escultures d'Elena Aitzkoa i els vídeos de Salomé Chatriot a Art Situacions III

MadridEn l'edició d'Arco que acaba aquest diumenge, el públic pot descobrir també com es forgen els artistes que en els pròxims anys trobaran a les galeries: l'associació sense ànim de lucre ART Situacions ha donat suport a cinc artistes espanyols emergents i cinc de francesos perquè produeixin una desena d'obres i ha organitzat una exposició en un espai inèdit en el context d'Arco, una sala de 500 metres quadrats ubicada entre els pavellons 7 i 9 d'Ifema. El comitè de selecció reuneix noms famosos: Chus Martínez, exconservadora en cap del Macba; Vicente Todolí, exdirector de la Tate Modern, i l'exdirectora de la col·lecció d'art contemporani de La Caixa, María de Corral, i la seva filla, Lorena Martínez de Corral.

Els artistes seleccionats són els espanyols Elena Aitzkoa, Nora Aurrekoetxea, Lucía Bayón, Aleix Plademunt i Pablo Capitán del Río, i els francesos Salomé Chatriot, Marie-Luce Nadal, Benoît Piéron, Elsa Brès i Yoan Sorin. Entre ells, criden l'atenció les escultures tèxtils i de colors pastel d'Elena Aitzkoa, un contrapunt a l'escultura en ferro de grans noms anteriors com Chillida i Oteiza, i les de Nora Aurrekoetxea, que recorden una mena de petites criatures misterioses. De Salomé Chatriot hi ha uns vídeos en què el seu cos és el model d'una nimfa de metall que representa una "mare màquina", com diu la mateixa artista. I el gironí Aleix Plademunt fa servir fotografies com ara una de l'audiència del papa Francesc al Vaticà el 5 febrer del 2020, per "explorar noves maneres de rebre i relacionar-nos amb la informació".

Després de Madrid, l'exposició, el muntatge de la qual és de l'arquitecta barcelonina Olga Subirós, es podrà veure a Barcelona a la tardor i en diferents espais francesos en els pròxims dos anys. Els fundadors d'ART Situacions són el col·leccionista i director general d'Honda-Greens Marcel Pascual i la seva dona, Pilar Forcada. Després de la mort de Forcada, el 2021, Pascual ha assumit la direcció del projecte i ha continuat amb l'objectiu fundacional de donar oportunitats als artistes emergents i potenciar l'impacte transformador que l'art pot tenir en la ciutadania. La primera edició d'ART Situacions es va celebrar el 2011 i va comptar amb una selecció d'artistes espanyols i portuguesos. La segona es va celebrar l'any 2016, i des del 2017 fins a l'any passat ART Situacions va donar un premi al millor artista emergent de cada edició de la fira.

stats