FESTIVALS
Cultura 01/11/2019

El fred arriba a Eivissa de la mà del cinema i la cultura alternativa

Tres cicles i els festivals Mal del Cap i Ibicine coincideixen aquest novembre a la pitiüsa gran

Inma Saranova
5 min
El fred arriba a Eivissa de la mà del cinema i la cultura alternativa

Eivissa“Si sentiu dir que a Eivissa a l’hivern no hi passa res o que l’illa està morta, no en faceu cas; són fake news ”, diu Antonio Masó, membre de l’associació que organitza la que possiblement és la proposta més eclèctica i avantguardista de la pitiüsa gran, el Festival Mal del Cap Narratives Mal Dites, que dia 23 arriba a la sisena edició. De fet, abans fins i tot que comenci aquest festival, es pot obrir boca amb l’inici del cicle de cinema en versió original Zinètic, que es fa a l’únic cinema de l’illa que mereix aquest nom: el Regio de Sant Antoni.

Els impulsors de Zinètic, Josep Sendra i Juanjo Ribas, expliquen que volen tirar endavant una proposta valenta capaç de sortir del circuit més comercial: “Apostam pel cinema fort i poderós amb l’objectiu que el públic de l’illa gaudeixi del cinema més alternatiu, sovint fora del circuit convencional”, diu Ribas, qui afegeix que el cicle s’escriu “amb la Z del risc i de la frontera salvatge, que pretén ser un obús formal i emocional de calculada bellesa incendiària i estilitzada”.

El cicle s’enceta el 7 de novembre amb la guardonada producció xinesa Long day’s journey into night i s’allargarà fins a l’abril. Totes les pel·lícules es projectaran en versió original subtitulada cada dijous a les 21.30 h i l’entrada costarà cinc euros. Zinètic és un dels pocs espais de cinefília i debat compartit que hi ha, amb propostes marcades per la força narrativa i l’estètica cuidada. Però aquest novembre continua en marxa el cicle de projeccions de cinema en versió original dels divendres a Can Jeroni, a Sant Josep, que va arrancar dia primer amb The sister Brothers, pel·lícula que serà seguida per la islandesa Arctic, Todos lo saben, Jusqu’a la garde i Yesterday.

A més, un tercer cicle, Anem al Cine, continua aquest mes amb la programació de la temporada tardor-hivern, en què es projectaran fins al 19 de desembre onze llargmetratges de sis nacionalitats diferents: francesa, britànica, sueca, nord-americana, espanyola i coreana. Com és habitual, cada dijous s’ofereixen dues funcions als multicines d’Eivissa, una a les 20.30 h i una altra a les 22.30 h. Excepte una, totes les pel·lícules es projectaran en versió original subtitulada al castellà.

Festivals

Però a més de cicles de cinema, el novembre també porta a Eivissa festivals molt diversos. L’Ibicine arribarà amb la gala de lliurament dels Premis Astarté el 16 de novembre a partir de les 20 h. En aquesta tercera edició, la celebració es trasllada al Palau de Congressos d’Eivissa, a Santa Eulàlia. Aquest canvi de localització respecte del Teatre Espanya on es varen fer les dues anteriors no és casual. Segons la directora, Helher Escribano, es deu a la necessitat d’augmentar l’aforament per la gran demanda d’interessats a assistir-hi. “De fet, a dues setmanes de la gala ja s’han reservat més de la meitat de les invitacions, que es poden aconseguir de manera gratuïta a la web del festival”, explica.

Ibicine és una de les cites més glamuroses del món del curtmetratge d’Eivissa. Així, la Gala de lliurament de premis Astarté inclourà una espectacular catifa vermella, enguany encara més gran i per la qual passaran estrelles del panorama cinematogràfic espanyol com l’actriu i presentadora Eva Soriano, que conduirà la gala. A més, hi haurà nombroses actuacions, com la dels còmics Keunam i Hermoti, i hi intervindran actors i actrius com els padrins del festival, Jon Plazaola i Michelle Calvó, Lara Palma, Samuel Rodríguez i Julián Merino, entre altres.

“A més de l’entrega dels premis Astarté, la gala d’Ibicine servirà per recordar dones cineastes que han fet història, encara que en la seva època quedassin eclipsades precisament per ser dones”, afegeix Escribano. Parla d’Alice Guy, l’artífex de la primera pel·lícula -mèrit que s’atribueix als germans Lumière-; Lotte Reiniger, primera dona que va rodar una pel·lícula d’animació; i Anne Dudley i Rachel Portman, dues de les poques dones que han guanyat un Oscar per la banda sonora original d’una pel·lícula, entre altres.

Narratives Mal Dites

Però si hi ha una cita autènticament innovadora aquest novembre a Eivissa és el Festival Mal del Cap Narratives Mal Dites, que enguany rep la col·laboració del Consell d’Eivissa, l’Ajuntament d’Eivissa i Art Jove. La modesta Associació Mal del Cap tornarà a posar Eivissa dins el mapa de la cultura més alternativa amb un complet cartell que aquest any ha dissenyat Paco Alcázar, dibuixant d’ El Jueves, Orgullo y Satisfacción, Mongolia, El País Semanal, Rolling Stone, Cinemanía i Rockdelux, entre altres publicacions.

El dissabte dia 23 a les 23.00 h se celebrarà la festa de presentació del Festival al Malanga Café de Vila, on actuarà en directe per primera vegada a Eivissa a La Estrella de David, alter ego de David Rodríguez, un dels grans de l’escena independent estatal, que mostrarà la seva cara més personal com a cantautor. Rodríguez va formar part de la primera generació indie dels anys noranta amb Bach is Dead, Beef i Telefilme.

Caldrà esperar fins al dimarts 26 per gaudir al Centre de Joventut de Vila C19 de la primera activitat del festival: l’exhibició a les 19.30 hores de Leo a la vida, un documental sobre la mestra cubana Leonela Relys, creadora d’un innovador mètode d’alfabetització anomenat “Yo sí que puedo”. Gràcies al departament d’Educació de l’Ajuntament d’Eivissa, el VI Festival Mal del Cap projectarà aquest treball, guanyador del Gold Award al millor documental del World Woman Awards i del guardó al millor documental dels VI Premis Oriana. Després de l’exhibició, dos dels creadors participaran en un col·loqui en el qual s’aprofundirà sobre el tema de l’analfabetisme.

A més, el matí del dimecres 27 de novembre, igual que el dijous i el divendres següents, al Centre de Joventut de Vila C19 s’exhibiran els curts de la secció juvenil. Una vegada més, Mal del Cap aposta per la inclusió de l’audiovisual a les aules amb una selecció d’obres que es caracteritza pels valors de tolerància, fraternitat, justícia social i igualtat. Però el gruix de la programació tindrà lloc a Can Ventosa gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament d’Eivissa. A partir de les 19.30 h del dimecres dia 27 s’hi projectarà la primera sessió de curtmetratges a concurs de la secció oficial. Després d’això actuarà el duo d’humoristes bascos Axel Casas i Ronquete dins del xou Rissa a Eivissa. Axel Casas i Ronquete són dos joves de Donostia que fa anys que reparteixen el seu peculiar humor per la xarxa i que varen aconseguir l’apadrinament d’Andreu Buenafuente i El Terrat, productora amb la qual varen dur a terme la sèrie VHS.

Els curts continuaran el dijous 28 de novembre a Can Ventosa amb la segona sessió, després de la qual Mal del Cap, en col·laboració amb el programa Art Jove, presentarà el nou documental Destrucció creativa d’una ciutat, de l’equip guanyador d’un Goya i del primer premi del certamen de curtmetratges Art Jove 2017 pel documental Gaza, que també es projectarà. De fet, Destrucció creativa d’una ciutat s’ha fet amb els doblers del premi Art Jove. La darrera sessió de curts arribarà a Can Ventosa el divendres 29 de novembre, dia en què acabaran les votacions del públic que serà l’encarregat de donar el premi del mateix nom. Després es farà una taula rodona que, amb el títol de Be viral, my friend, tractarà de la viralitat a internet amb la participació de Julián Génisson (Canódromo abandonado), Christian Flores (creador del vídeo Velaske yo soy guapa ) i l’humorista gràfica Monstruo Espagueti (Anastasia Bengoechea).

Com cada any, la clausura del festival es farà al mític bar de carretera Can Jordi, on es lliuraran els premis i s’oferirà el concert de tancament a càrrec del duo aragonès Los Gandules, que promet fer riure amb les seves versions humorístiques de cançons molt conegudes.

stats