Cultura 23/02/2020

ARCA atorga el premi de destrucció de patrimoni a Cort per llevar les vorades de pedra a Ciutat

L'entitat posa en evidència de manera destacada tres accions contra el patrimoni que s'hagin produït durant l'any, sigui per acció o omissió

Ara Balears
2 min
Imatge d'arxiu. / ARCA

PalmaL'Associació per a la Revitalització de Centres Antics (ARCA) ha concedit els seus "premis" anuals per la destrucció del patrimoni 2020 a l'Ajuntament de Palma per haver retirat les vorades de pedra a l'Eixample de Ciutat, per la degradació de les muralles de Palma i per l'abandonament de la possessió de Son Macià Negre, segons ha informat l'agència Efe.

Com cada any, ARCA posa en evidència de manera destacada tres accions contra el patrimoni que s'hagin produït durant l'any, sigui per acció o omissió, segons ha detallat l'entitat. El premi per la retirada de la vorada de pedra a les voravies es deu al fet que, "amb excuses insostenibles, l'Ajuntament de Palma elimina de l'Eixample pedres que feia més de 100 anys que convivien amb els palmesans".

"És impossible tolerar-ho", assegura ARCA. L'entitat destaca que "és ridícul excusar-se dient que la pedra pot fer patinar, però al mateix temps dir que es reservarà per col·locar-la al centre històric de Palma".

"No es pot consentir la pèrdua d'un tret personal de l'Eixample, que té un gran valor patrimonial. Aquesta qüestió ja havia estat motiu de polèmica fa molts anys i l'acord va ser mantenir-lo. Ara no volen rectificar i reconèixer que s'ha actuat de manera incorrecta, la qual cosa ens indigna", afirma ARCA per justificar el guardó a Cort.

Quant a la degradació de les muralles, per la presència constant de plantes i pintades, ARCA assegura que "el Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Palma en són culpables per l'abandonament de les seves responsabilitats". El problema provocat per la proliferació de plantes és "molt greu", en opinió de l'entitat, perquè les arrels hi causen perilloses esquerdes.

Quant a les pintades, es mantenen a la muralla "amb l'excusa que, com que estan catalogades, no s'hi pot actuar de manera immediata", fet que, segons ARCA, "provoca que cada vegada n'hi hagi més".

Quant al vandalisme i abandonament que sofreix la possessió de Son Macià Negre, ARCA en responsabilitza els propietaris i l'Ajuntament de Marratxí. Des que no estan habitades, les cases de la possessió han sofert actes vandàlics i el seu estat de degradació és cada vegada més evident.

A més de les distincions per destruir el patrimoni, ARCA ha concedit tres premis de protecció del patrimoni 2020, que va anunciar divendres: a la rehabilitació de la torre d'Illetes i el baluard del castell de Sant Carles, a Amics del Museu Marítim, després de 45 anys de reivindicació, i a Amics de l'Orgue d'Alaró.

stats