Cultura 03/06/2020

ARCA critica que el Govern "s'hagi oblidat" del patrimoni en el Decret de reactivació econòmica

L'entitat adverteix que el fet de no haver de demanar llicència d'obres i que sigui suficient amb una declaració responsable posa en perill elements patrimonials

Ara Balears
1 min
Façana de Bisbe Massanet, que l'ajuntament va protegir el passat març

PalmaL'Associació per la Revitalització dels Centres Antics (ARCA) ha criticat aquest dimecres que el Decret de reactivació econòmica per la crisi sanitària aprovat pel Govern "'s'oblidi del patrimoni tot i ser un element fonamental de futur". Segons ha informat Efe, ARCA ha proposat en un comunicat mesures al text legislatiu que es tramitarà com a projecte de llei al Parlament per evitar "patir pèrdues irreparables en matèria de patrimoni".

L'entitat adverteix que la simplificació administrativa d'obres mitjançant la fórmula de declaració responsable que preveu el decret "pot suposar un perill de pèrdua d'elements patrimonials", perquè molts dels municipis de les Balears encara no tenen aprovats els catàlegs d'elements patrimonials, i amb el decret no seria necessari "cap control de llicències encara que sigui evident que hi ha valors patrimonials a conservar".

A més, l'associació demana qeu s'estableixi un règim de protecció transitori, amb què els béns que formin part dels catàlegs en procés de tramitació tampoc puguin aplicar el nou sistema de declaració responsable i se'ls mantingui el sistema de llicència". D'altra banda, ARCA es mostra partidària que s'agiliti la concessió de llicències d'obres també per a immobles protegits i reclama a l'Administració que dediqui recursos a la seva tramitació. "No pot ser que els propietaris dels béns patrimonials es vegin penalitzats per aquest motiu", sosté l'associació.

Per acabar, també proposen un servei d'inspecció urbanística i control municipal "potent" que disposi d'elements tecnològics adequats per poder revisar tota obra en béns susceptibles de ser catalogats o declarats amb valors culturals.

stats