CULTURA
Cultura 28/09/2016

Una exposició recull els 60 anys de grafisme musical a Mallorca

'L'objecte sonor' és una col·lecció de cobertes, portades i imatges de discos, cartells i fanzins de grups de música de l'illa

Margalida Mateu
3 min
Aina Climent, fotògrafa; Xisco Bonnín, director de l'Arxiu del So i la Imatge; Francesc Miralles, vicepresident i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports; Tomeu Canyelles, historiador i periodista; Tomeu Mulet, dissenyador gràfic

PalmaL'any 1956, Alex Steinweiss va canviar l'esdevenir del món dels discos i impulsà una autèntica revolució cultural, la música va deixar de ser únicament audible per ser, també, un element visual. Des de llavors, milions de portades i cobertes de discos, vinils, cassets i tot tipus de suport han caracteritzat els grups de música i han marcat tendència en funció de l'època. Ara, 60 anys després, una exposició recull la col·lecció més important de cobertes i imatges de discos, cartells i fanzins de grups de Mallorca.

Aquest dimecres s'ha presentat a la planta baixa del Centre Cultural la Misericòrdia l'exposició 'L'objecte sonor. 60 anys de grafisme musical a Mallorca', una mostra feta amb el suport del Consell Insular de Mallorca i l'Arxiu del So i de la Imatge, i comissionada pel dissenyador gràfic Tomeu Mulet; l'historiador i periodista cultural Tomeu Canyellas i la fotògrafa Aina Climent.

Cartell de l'exposició 'L'objecte sonor. 60 anys de grafisme musical a Mallorca'

Història de Mallorca en les portades dels discos

El comissari, Tomeu Mulet, ha destacat la importància del disc com a "material sensible identificable d'algunes de les èpoques més representatives de Mallorca. És així com els primers anys es troben caràtules amb imatges del folklore mallorquí, amb pageses i el parador de Valldemossa i la Seu de fons. Llavors ja entram en el boom turístic, en els anys 60, les portades dels discos són canviades per hotels, discoteques i dones amb biquini. Als anys 70 fou el torn de la nova cançó, que també suposa un canvi revolucionari en el disseny amb riquesa artística. En són un exemple les obres de Toni Catany, a les portades de discos de Maria del Mar Bonet. A partir dels anys 80, es produeix un altre canvi, amb més color, més explosió, és un moment de gran efervescència artística i augmenta la qualitat del grafisme", diu Mulet. A partir dels anys 90 es fa cada vegada més evident l'autoedició i molts dels discos es fan en petites tirades, més males d'aconseguir.

Segons Francesc Miralles, vicepresident del Consell de Mallorca, "les imatges dels discos fan un recorregut per la història de Mallorca, també mitjançant accions socials i reivindicatives, mediambientals i de llengua, objectes que expliquen part de la cultura de l'illa".

Xisco Bonnín, de l'Arxiu del So i de la Imatge, ha valorat la recuperació del patrimoni audiovisual i l'esforç dels organitzadors per recollir un material d'alt valor gràfic i plàstic, que serveix com a estudi històric del disseny a Mallorca. "Són més de 300 treballs gràfics que seran agrupats en una publicació, que es presentarà el 20 d'octubre, i de la qual ara la mostra en recull bona part", ha assenyalat Bonnín.

L'historiador Tomeu Canyellas ha explicat a la presentació que, per al recull, han intentat "ser molt transversals i diversos, i els 300 treballs són una representació d'estils, artistes, tècniques, fotògrafs i segells discogràfics".

Algunes de les obres són molt preuades, com els treballs originals de Miquel Barceló per a la portada del disc de 'Forats negres' i dibuixos originals de Max, així com cartelleria de la discoteca de Porto Cristo Dhraa.

Cartells entre els quals hi ha l'obra de Miquel Barceló pel grup 'Forat Negre'

A la mostra i publicació es podran veure portades senzilles dels anys 40 de 'Los Trashumantes' i Bonet de Sant Pere, passant pel canvi de disseny en mitjans dels anys 50 i la selecció de portades de discos actuals.

La inauguració serà aquest dijous, 29 de setembre, a les 19.30 h a la Misericòrdia i forma part del programa Off de la FiraB!, que comptarà amb els discjòqueis Joan Cabot i Pintxo.

stats