MEMÒRIA HISTÒRICA
Cultura 29/11/2016

40 anys d’acció de les dones

L’exposició 'En moviment [s], dones de Barcelona. 40 anys i més. 1976-2016' vol recuperar la memòria de totes aquelles dones que en temps de dictadura i durant la Transició van lluitar per millorar la vida als barris

Sílvia Marimon
2 min
40 anys d’acció de les dones

BarcelonaEl maig del 1976, fa 40 anys, es van celebrar a Barcelona les Primeres Jornades Catalanes de la Dona. Al paranimf de la Universitat de Barcelona es van aplegar unes quatre mil dones i van adquirir una visibilitat que fins aleshores els havia estat negada. En aquell moment l’adulteri estava penat, les dones no podien contractar un crèdit sense la tutela d’un home i no existia el divorci. L’exposició En moviment [s], dones de Barcelona. 40 anys i més. 1976-2016 vol recuperar la memòria de totes aquelles dones que en temps de dictadura i durant la Transició van lluitar per la millora de la vida als barris i per una societat més democràtica i equitativa. Fa temps que alguns historiadors defensen que la mobilització popular va impedir que el franquisme continués sota la fórmula de la monarquia. L’exposició, que recorrerà a partir de gener els deu districtes de la ciutat, reivindica precisament el paper de les dones i el moviment feminista en les mobilitzacions obreres i veïnals que van fer impossible la continuïtat de Franco.

“Barcelona no seria avui la que és sense l’acció decidida de les dones de les barriades, moltes acabades d’arribar a la ciutat i que, desafiant la dictadura, van ocupar l’espai públic per reivindicar el dret a una vida digna”, explica Cristina Borderías, comissària de l’exposició que impulsa el comissionat de programes de memòria de l’Ajuntament de Barcelona. “Recuperant la idea feminista que el que és personal és polític, l’exposició aspira que aquest principi segueixi inspirant les polítiques públiques de la ciutat. Perquè no pretenem una evocació nostàlgica sinó obrir un procés de reflexió i de debat”, afegeix Borderías.

Juntament amb l’exposició s’organitzaran taules de debat sobre les accions per millorar la vida a la ciutat i s’exhibiran films documentals i ficcions. Borderías és força crítica amb la Transició: “Les dones van estar presents als sindicats, partits polítics i associacions veïnals, però se’ls vedava l’accés a la direcció i se’ls negava la capacitat de representació d’aquestes organitzacions”, afirma.

stats