LITERATURA
Cultura 17/01/2013

Tot un any per fer popular l'obra d'Espriu

Encara amb una quantitat important d'actes per tancar, l'Any Espriu es va presentar ahir. Vol divulgar les fites literàries i el compromís polític d'un dels escriptors de referència del segle XX català.

Jordi Nopca
3 min
UN ESCRIPTOR TOTAL  Espriu va escriure poesia, narrativa i teatre, i va destacar en els tres gèneres.

BARCELONA.El 10 de juliol de l'any 1913 va néixer Salvador Espriu a Santa Coloma de Farners. Només li van caldre dues dècades per fer-se un nom en les lletres catalanes. Poc abans de fer cinquanta anys, gràcies a la publicació de La pell de brau , l'escriptor esdevenia "poeta nacional", mèrit que va conservar fins al dia de la seva mort, el 22 de febrer del 1985. El lema de l'Any Espriu, presentat ahir al palau Marc de la Generalitat de Catalunya, és "Ens mantindrem fidels". "És una de les expressions més vinculades a l'escriptor: fa referència a la fidelitat a la llengua catalana, que Espriu va continuar utilitzant en moments en què molta gent hi renunciava, però també a la fidelitat a la lucidesa arriscada, que en el seu cas és combinada amb una actitud ètica -va explicar el conseller de Cultura, Ferran Mascarell-. L'obra d'Espriu apel·la a la voluntat de modernitat cultural i ho fa des d'una plenitud estilística".

Perfecció formal i compromís polític: aquests són dos dels eixos que va reivindicar també Xavier Bru de Sala, comissari de l'Any Espriu, abans d'apel·lar a "la bona predisposició de la totalitat d'institucions" a les quals s'ha adreçat el seu equip. La Diputació de Barcelona, la Institució de les Lletres Catalanes, el CoNCA, l'Institut Ramon Llull, els departaments de Cultura i Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i l'Institut d'Estudis Catalans són algunes de les entitats que col·laboraran a fer créixer l'efemèride al llarg de tot el 2013.

Una obra que apel·la a la societat

"La idea que hi ha al darrere de l'Any Espriu és que, a més de tenir un caràcter cultural i literari, sigui també cívic -va recordar Bru de Sala-. Ell era el poeta del poble i la seva obra implica tota la societat". Amb un pressupost que oscil·la entre 1 i 1,5 milions d'euros, l'Any Espriu arrencarà el dimecres 23 de gener a les 19.30 h amb un espectacle poètic, musical i escènic al Palau de la Música. Xavier Albertí, director artístic, en va explicar l'estructura: "Després de la glosa de Miquel de Palol, Josep Pedrals, Manuel Forcano, Jordi Vintró i Josep Maria Sala-Valldaura recitaran poemes propis centrats en la figura d'Espriu". Una desena d'actors, entre els quals hi ha Josep Maria Pou, Carme Sansa, Mercè Arànega i Enric Majó, recitaran versos espriuencs abans de donar pas a la part musical: "Marisa Martins i Mac McLure cantaran una selecció dels lieder de Joaquim Homs sobre Cementiri de Sinera , Toti Soler i Sílvia Pérez Cruz interpretaran algunes de les adaptacions de Raimon, i el cor del Gran Teatre del Liceu, fragments del Nabucco, de Giuseppe Verdi".

A partir d'aquí, l'Any Espriu arrencarà amb una programació que encara té molts projectes no confirmats. Entre aquests projectes hi ha espectacles escènics que el Teatre Lliure i el Teatre Nacional de Catalunya faran a l'hivern del 2013, la festa poètico-musical concebuda per Lluís Danés, que en principi hauria de celebrar-se al port d'Arenys de Mar, com a colofó d'una sèrie d'activitats -lectures, passejades i una rua- previstes per al 10 de juliol, el dia del centenari del naixement de l'escriptor. El tinent d'alcalde de Barcelona Jaume Ciurana va anunciar també la inauguració d'una escultura pública a Barcelona dedicada a Espriu: queda pendent saber quin escultor de renom se n'encarregarà i on s'ubicarà el monument. Hi ha, encara, un altre gran projecte que només es tirarà endavant en cas que aconsegueixi un espònsor privat: es tracta d'una exposició de titelles gegants al centre de Barcelona, creats per una quinzena d'artistes del "panorama català d'avantguarda".

Pel que fa a les activitats confirmades, en destaca la gran exposició del CCCB He mirat aquesta terra -comissariada per Xavier Bru de Sala i Julià Guillamon-, la TV movie i el documental que ha de produir TV3 i dos simposis internacionals: el primer és el que organitza la Universitat Autònoma de Barcelona (13-15 de novembre); el segon es farà a la Queen Mary University de Londres i a la Universitat de Cambridge (tardor del 2013). Pel que fa al vessant musical és ressenyable el concert Els cementiris d'Espriu a L'Auditori de Barcelona la tardor vinent, en què participaran alguns noms del panorama indie català: El Petit de Cal Eril, Ferran Palau, Maria Rodés, Esperit! i Mates Mates.

stats