L'any Llompart es fa fort arreu de les Illes

Demà Manacor acollirà la conferència 'Josep Maria Llompart: apunts de sociolingüística', que impartirà la professora de la UIB Maria del Mar Vanrell 

El 28 de gener de 2018 va ser el vint-i-cinquè aniversari de la mort del poeta i activista cultural Josep Maria Llompart. Per aquest motiu la Conselleria de Cultura ha programat tota una sèrie d'activitats per donar difusió a la seva obra literària arreu de les Illes i també a Catalunya i València. Avui s'han presentat els diferents actes que estan previstos per a 2018 a Can Oleo, on s'instal·larà la seu de la Conselleria de Cultura.

La consellera de Cultura, Fanny Tur, ha explicat que el passat 22 de desembre de 2017 ja es va declarar que 2018 seria l'Any Josep Maria Llompart i es varen adquirir una sèrie de compromisos per donar a conèixer la seva figura. Compromisos que es materialitzen en tot un calendari d'activitats.

Una d'aquestes activitats és la conferència que es pronunciarà demà a Manacor, a la Institució Pública Antoni Maria Alcover. Amb el títol "Josep Maria Llompart: apunts de sociolinguística', la professora de la UIB Maria del Mar Vanrell donarà a conèixer el perfil més activista de Llompart. I és que el poeta va ser un treballador actiu i constant per la defensa de la llengua catalana. La directora general de política linguistica, Marta Fuxà ha remarcat que la ponència té un caràcter divulgatiu i va adreçat al públic en general. 

A més de Manacor, la conferència també es dictarà en set poblacions més del conjunt del territori catalanoparlant: Inca, Barcelona, Maó, Eivissa, Formentera, Sueca (València) i Palma.

La directora general de Cultura, Joana Català, ha explicat les tasques que s'han fet per donar a conèixer el nom de Llompart, com la creació d'una imatge i un logotip i la col·locació dels seus llibres en un estand especial a la biblioteca pública.  A més, el 14 de juliol s'ha organitzat un espectacle a càrrec de Biel Oliver, 'Llumenaret blau', i durant els mesos de setembre i octubre tindrà lloc una sèrie de concerts de l'Orquestra Simfònica de les Illes Balears amb lectura poètica inclosa a Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera. 

La web

El lloc web de l'Any Llompart ( anyllompart.cat) ha estat creat i gestionat per part de la Conselleria, en concret, per la Direcció General de Cultura. A la plana es publiquen totes les activitats per commemorar l'any dedicat a l'escriptor. 

L'Any Llompart estrena pàgina web

'Paraula de poeta' 

El director de l'Institut d'Estudis Baleàrics, Francesc Rotger, ha volgut recordar que amb motiu de l'Any Llompart també s'ha publicat l'edició número 35 de la col·lecció 'Paraula de Poeta' dedicat a Josep Maria Llompart. Aquests llibres són petites antologies en què es fa un recull sintètic de l'obra dels diferents poetes. En aquest cas es tracta d'un recull d'onze poemes, entre ells 'Cementiri en camp', 'Primavera', 'L'heura', 'Epitafi per a un bosc', entre d'altres...

Rotger ha explicat que fins ara s'han fet tres mil exemplars i que la primera edició ja està pràcticament exhaurida, per la qual cosa ja està en marxa la segona tirada de tres mil exemplars més. 

A més, s'han adquirit els exemplars que quedaven de l'editorial Calambur de l'antologia bilingüe de Llompart (2003), coeditada amb l'Institut d'Estudis Balèarics, per ajudar a la seva distribució. 

D'altra banda l'IEB també participa en la publicació de la traducció al castellà de 'Mandràgola', primer títol d'una nova col·lecció de traduccions de poetes de les Illes.

A través de la línia d'ajuts de literatura de l'IEB també s'han subvencionat dues publicacions d'Adia Edicions: 'Vocabulari privat', d'Antònia Vicens i Josep Maria Llompart, un recull de cartes intercanviades entre els dos escriptors i també de relats dels dos, i 'Mai no et deturis', amb un epíleg de Cèlia Riba. 

EDICIÓ PAPER 25/05/2019

Consultar aquesta edició en PDF