Literatura
Cultura 26/01/2022

“Cada dia d’algú que s’estima Ferrater és Any Ferrater”

Publicacions, exposicions i tota mena d’iniciatives ciutadanes commemoren el centenari del poeta

3 min
Gabriel Ferrater fotografiat l'any 1969.

BarcelonaLa Institució de les Lletres Catalanes (ILC) comparteix amb els ajuntaments de Reus i Sant Cugat del Vallès i diferents entitats ciutadanes l’organització de l’Any Gabriel Ferrater. Comissariada per Jordi Cornudella, la commemoració desenvolupa tota mena d’activitats dedicades al poeta nascut a Reus el 20 de maig de 1922 i mort a Sant Cugat del Vallès el 27 d'abril de 1972. Tal com recorda la directora de la ILC, Izaskun Arretxe, Ferrater va ser poeta, crític incisiu d’art i literatura, traductor rellevant, pioner en l’ensenyament de la lingüística i, en fi, “un intel·lectual de primer ordre” present a les llibreries i a la memòria cultural del país. “L’Any Ferrater ja ha començat i no s’acabarà el 31 de desembre. Com passa amb qualsevol autor fonamental, amb qualsevol clàssic, amb qualsevol poeta meritori, cada dia de la vida d’algú que s’estima Ferrater és Any Ferrater i se celebra”, diu Cornudella, marmessor del llegat literari dels germans Gabriel i Joan Ferrater i responsable de l’edició crítica publicada per Edicions 62 el 2018 de Les dones i els dies. “Tenir un comissari tan potent ens ho posa tot molt fàcil”, diu Arretxe.

Tot seguit, el més destacat del “programa divers i escampat” de l’Any Ferrater, que compta amb un pressupost d’uns 150.000 euros.

Actes centrals

Reus, Barcelona i Sant Cugat del Vallès

L’acte institucional d’obertura serà el 22 de febrer al Teatre Bartrina de Reus. La capital del Baix Camp, on va néixer el poeta, serà un dels epicentres de l’Any Ferrater juntament amb Sant Cugat del Vallès. A la ciutat on va viure els últims anys i on es va suïcidar es farà la cloenda oficial el 22 de novembre al Teatre-Auditori. També a Sant Cugat hi haurà un concert d’homenatge al poeta com a cloenda del Festival Barnasants el 20 de maig. I per al Dia Mundial de la Poesia, el 21 de març, s’ha triat un poema de Ferrater que serà traduït a 22 llengües, es promouran tot d’actes arreu del país i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona acollirà un acte central. Com no podia ser d’una altra manera, el poeta que detestava les cases on fa fred i les ideologies tindrà una presència als festivals de poesia d'arreu i a la diada de Sant Jordi.

Publicacions

Obres completes, traduccions i la biografia de Jordi Amat

“Hi ha una presència permanent de Ferrater a les llibreries”, explica Cornudella. I en els pròxims mesos hi haurà novetats rellevants. Edicions 62 publicarà Vèncer la por. Vida de Gabriel Ferrater, la biografia que ha escrit Jordi Amat “endreçant totes les peces del puzle Ferrater”. L’Altra editarà Posseït, un assaig d’Albert Roig, i la revista digital Veus baixes li dedicarà un monogràfic que inclourà com a “primícia, una traducció de psalms de la Bíblia feta per Ferrater a partir de l’anglès i el francès”.

Comanegra es fa càrrec de Donar nous al nens, una antologia a cura de Marina Porras. Peu de Mosca editarà Da nuces pueris amb pròleg de Fina Masdeu i il·lustracions d’Alba Domingo, i Obrador Edèndum L’art de la pintura. Notes d’estètica i de crítica, que inclourà la reproducció de sis pintures de Ferrater que es conserven a Reus.

A més, Galaxia Gutenberg publicarà els dos primers volums de l’obra completa (Papers sobre literatura catalana i Escrits sobre pintura) i Los tres libros, una edició bilingüe de Da nuces pueris (1960), Menja’t una cama (1962) i Teoria dels cossos (1966), amb traducció del poeta mexicà Orlando Guillén. “Ha traduït «Tens gana? Menja’t una cama» per «¿Tienes hambre? Chúpate el dedo grande»”, explica Cornudella a tall d’exemple de la feina de Guillén. També hi haurà una traducció al gallec de Les dones i els dies feta per Manuel Outeiriño i editada per Chan da Pólvora.

Difusió

Activitats a biblioteques, escoles i instituts

Un dels propòsits de Cornudella és que Ferrater arribi a “tants lectors com sigui possible”. Per això l’Any Ferrater impulsa projectes en l’àmbit de l’educació pública a instituts, escoles de secundària i biblioteques. Una de les propostes és “una exposició itinerant amb muntatge audiovisual que també reculli opinions diverses sobre Ferrater”. La premissa de Cornudella és fugir de la imatge estereotipada del personatge mitificat.

Online

La web de l’Associació Gabriel Ferrater, pal de paller digital

La web de l’Associació Gabriel Ferrater ha creat l’espai "Apadrina un poema", per posar a l’abast del lector tota la poesia de Ferrater comentada per 110 personalitats significatives relacionades o interessades en l’autor i la seva obra.

stats