Cultura 10/03/2013

Un any farcit de novetats editorials

2 min

El setge en il·lustracions

L'editorial Angle acaba de publicar la segona edició de 1714. El setge de Barcelona amb les il·lustracions de Guillem H. Pongiluppi i text de l'historiador F. Xavier Hernàndez. El llibre mostra amb gran detall l'organització dels exèrcits, les tàctiques de guerra i el desenvolupament del setge fins a la capitulació final de la ciutat.

Els herois del 1714

L'historiador Francesc Serra rescata de l'anonimat els herois del 1714, amb noms i cognoms, a Els herois del 1714. Els defensors de Catalunya (Editorial Base). Molta de la informació que conté aquesta obra, que es publicarà a l'abril, és inèdita. Per les pàgines dels llibres hi desfilen un centenar de lluitadors que van plantar cara als Borbons.

La guerra en tres volums

Ara Llibres repassa amb tot detall i al llarg de més de 800 pàgines tota la Guerra de Successió. Aquesta extensa obra, dirigida per Agustí Alcoberro, comença amb la mort de Carles II, continua amb el Tractat d'Utrecht i l'evacuació de les tropes aliades, descriu la caiguda de Barcelona i acaba amb la repressió, els exilis i les reivindicacions.

L'11 de setembre al XIX i XX

L'Onze de Setembre al llarg de la història (IEC), de Robert Surroca i Tallaferro, analitza totes les commemoracions de l'11 de Setembre des del 1886, any en què es va fer el primer acte de commemoració de la Diada, fins al 1977, la primera celebració legal des de la Guerra Civil Espanyola i que va comptar amb més d'un milió de persones.

La memòria gràfica del 1714

Flor Edicions, amb el suport de l'Institut Cartogràfic de Catalunya, l'Arxiu Històric de la Ciutat, el Centre Excursionista de Catalunya i la col·lecció de Jordi Estruga, publica Memòria gràfica de la Guerra de Successió (1700-1714) . L'obra recull mapes i gravats sobre el conflicte que s'han localitzat en diferents biblioteques europees.

La mirada britànica

La Mansarda publica en català Les memòries de guerra del capità George Carleton, de Daniel Defoe. L'escriptor anglès utilitza un personatge real -Carleton va existir però mai va escriure les seves memòries- per narrar el conflicte europeu. Hi apareixen citats tots els actors anglesos que van actuar a Catalunya entre el 1705 i el 1711.

Les cròniques del setge

A través de dietaris i cròniques personals, entre les quals la d'un botifler, la d'un frare i la d'un advocat membre del govern català, que s'han localitzat de manera força recambolesca, Cròniques del setge de Barcelona (1713-1714) , a cura d'Agustí Alcoberro i Mireia Capadabal, dóna cinc visions força diferents del setge de Barcelona.

La repressió de Felip V

Després de cinc anys de recerca, el catedràtic d'història Josep Maria Torres va publicar el llibre Felip V contra Catalunya: testimonis d'una repressió sistemàtica . L'editorial Rafael Dalmau està a punt de treure la cinquena edició d'aquesta obra, que tracta sobre la repressió a Catalunya a través de testimonis borbònics.

stats