Novetat editorial
Cultura 20/11/2013

Àngels Gregori: "Si hi ha algun pes a 'Quan érem divendres' és el dels itineraris de la memòria"

La poetessa presenta el poemari guanyador dels Jocs Florals de Barcelona 2013

Acn
2 min

BarcelonaEl poemari 'Quan érem divendres', de la poetessa Àngels Gregori Parra (Oliva, 1985), va guanyar el premi de poesia d'aquesta edició dels Jocs Florals de Barcelona i se li va entregar el guardó el 8 de maig. Sis mesos després, Gregori presenta el llibre ja publicat a la col·lecció Mitilene d'Editorial Meteora. Gregori, després d'admetre que li costava parlar de la seva obra, ha reconegut que "si hi ha algun pes al llibre és el dels itineraris de la memòria, però no la memòria entesa" de quan es recorda un fet de, per exemple, fa dos anys, "sinó la memòria passada pel sedàs del record i que forma part d'un altre estadi".

"Tu, que has obert aquest llibre, / accepta'l, doncs, com una forma inútil de fracàs. / Perquè, sense conèixer-nos, alguna vegada / ens hem necessitat. [...]". Amb aquest poema, 'Invitació', comença el llibre. Gregori ha destacat que aquesta primera peça "pretén ser una mena de benvinguda als lectors i que cadascú a la seva banda del paper reescrigui el llibre en llegir-lo".

Àngels Gregori ha assegurat que "si hi ha algun pes és el dels itineraris de la memòria que forma part d'un altre estadi i que forma part de la categoria del record". Gregori ha destacat que en aquest llibre, format per 29 poemes, l'acompanyen les ciutats de Nova York, Barcelona i Oliva.

El tinent d'alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació, Jaume Ciurana, ha indicat que amb aquest Premi de Poesia dels Jocs Florals de Barcelona 2013 la capital del país reconeix les millors obres de poesia. "Volem exercir el rol de ciutat amant de la literatura i la poesia exercint la responsabilitat de capital cultural del país", ha assegurat.

També van participar a l'acte d'ahir, a més de Ciurana, l'editor de Meteora, Jordi Fernando; la poeta i crítica literària Marta Pessarrodona; la cantant Marina Rossell; la pianista Mònica Trueba, i les poetes Mireia Calafell, Teresa Colom i Estel Solé. Fernando ha dit que són 29 poemes amb moltes lectures, i Marta Pessarrodona, per la seva part, ha destacat que li agraden els llibres d'Àngels Gregori perquè els veu com uns llibres en si, "no són poemes aplegats, sinó que fa la impressió que l'ha pensat com un llibre, i tal com l'ofereix és un llibre". "Hi ha un progressió de qualitat molt notable", ha afegit.

Quatre poemaris, quatre premis

Àngels Gregori Parra va guanyar l'any 2003 amb 'Bambolines' el Premi Amadeu Oller per a joves poetes inèdits; l'any 2007 va rebre el Premi Ausiàs March de poesia de Gandia amb 'Llibre de les brandàlies' i l'any 2010, el Premi Alfons el Magnànim de Poesia de València amb l'obra 'New York, Nabokov & Bicicletes'. 'Quan érem divendres' és el quart lliurament poètic públic. La seva obra està traduïda a diversos idiomes i ha estat inclosa en diverses antologies.

stats