Cinema
Cultura 12/04/2022

'Ambulance. Plan de huida': com operar una melsa a 160 km/h

Michael Bay ressuscita el cinema d'acció trepidant dels noranta en una pel·lícula massa boja per no gaudir-ne

2 min
Yahya Abdul-Mateen II i Jake Gyllenhaal a 'Ambulance. Plan de huida'

'Ambulance. Plan de huida'

(3,5 estrelles)

Direcció: Michael Bay. Guió: Chris Fedak a partir del guió de Laurits Munch-Petersen i Lars Andreas Pedersen per al film Ambulancen. 136 min. Estats Units (2022). Amb Jake Gyllenhaal, Yahya Abdul-Mateen II i Eiza González. Estrena als cinemes

El paper de Michael Bay a Hollywood permet traçar l'evolució del blockbuster en les últimes tres dècades. El director que va marcar tendència en les grans produccions amb Armageddon o Pearl Harbour firma ara pel·lícules com Ambulance, remake d'un títol danès, amb només 40 milions de pressupost. I si fa uns anys encarnava el paradigma de cinema industrial, avui dia, arraconat pel monopoli de les ficcions de superherois, Bay ha esdevingut una mena de resistent de vella escola, gairebé un artesà del cinema entès també com a gran espectacle pirotècnic per a un públic adult sobretot masculí.

Tràiler d''Ambulance. Plan de huida'

A Ambulance, el director fins i tot es permet algun acudit sobre com ja no és un referent per a les noves generacions a partir de la coincidència del títol d'un dels seus films, The Rock, amb el sobrenom de l'actor més ben pagat de Hollywood, Dwayne Johnson. Aquest punt d'humor autoconscient li escau a una pel·lícula que es gaudeix molt en els trams de més acció però que és irregular, i fins i tot rància, quan es posa sentimental. Bay ressuscita el cinema trepidant dels noranta amb la història de dos germans que fugen d'un atracament esguerrat en una ambulància i dos ostatges. Tot i partir de supòsits típics del noir, amb un protagonista ofegat pels deutes que s'implica a contracor en un pla criminal, a Bay no li interessa la reivindicació dels perdedors a través del fatalisme tràgic; ben al contrari: ell celebra el no aturar-se mai del cinema de fugides i persecucions motoritzades. Com es fa palès en la seqüència de l'atracament, ni tan sols ens trobem davant d'un gran coreògraf de l'acció. A la manera de tant subproducte de Netflix, Bay confon sovint dinamisme amb el fet que la càmera no pari de moure's. I és que Ambulance funciona per acumulació esbojarrada. És un circ de tres pistes en què no paren d'aparèixer noves atraccions i sempre s'aposta pel més difícil encara, però aquest cop sense deixar de concebre l'espectacle a escala humana. El moment culminant, una intervenció quirúrgica via videotrucada múltiple en l'ambulància corrent a tot drap pels carrers de Los Angeles.

stats