Cultura 24/04/2021

Ajuts als promotors privats que organitzin concerts al Fòrum i l'Anella Olímpica

L’Ajuntament de Barcelona activa una línia de subvenció de 500.000 euros

3 min
Públic al concert de Roger Mas al Cruilla XXS del passat mes de juliol, a l'Esplanada de l'Anella Olímpica

BarcelonaL’Ajuntament de Barcelona posa en marxa una línia de subvencions dotada amb 500.000 euros per als concerts que s’organitzin entre el 20 de maig i el 30 de setembre al Parc del Fòrum i a l’Anella Olímpica, espais amb instal·lacions gestionades per l’empresa Barcelona de Serveis Municipals (B:SM). “Són ajuts directes a les empreses promotores de música en viu. L’objectiu és que el sector tingui feina aquest estiu”, ha dit el primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, en una roda de premsa en què també hi eren el regidor de Turisme i Indústries Creatives de l’Ajuntament, Xavier Marcé, i el president de l’Associació de Promotors Musicals, Tito Ramoneda, que també presideix la promotora The Project, responsable, entre d’altres, del Festival de Jazz de Barcelona i del Guitar BCN.

A efectes pràctics, els promotors privats tindran facilitats per disposar d’espais públics gestionats per B:SM com ara l’Estadi Olímpic, el Palau Sant Jordi, el Sant Jordi Club, l’esplanada olímpica i el Parc i l’Auditori del Fòrum. “Les ajudes són per fer més econòmic l’ús d’alguns espais públics que tenen uns costos fixos determinats”, explica Marcé. L’ajuda pot representar una rebaixa d’entre “el 40 i el 45%” en aquests costos associats sobretot a despeses de seguretat i ambulància. Segons Marcé, B:SM també “rebaixarà els acords comercials que té amb les empreses promotores perquè pugui haver-hi molts concerts per 2.000 o 3.000 persones”. “I el promotor segueix assumint el risc d’explotació”, precisa Ramoneda.

Pel que fa a la tipologia d’aquests concerts, ni Marcé ni Collboni poden concretar res més enllà que han previst “una assistència que pot arribar a 3.000 persones, en format assegut o no”. “S’aplicaran els protocols que l’autoritat sanitària digui que s’han de complir. No podem avançar quines seran les mesures que aplicarà el Procicat”, diu Collboni. Per tant, l’evolució de la pandèmia i de la vacunació serà determinant a l’hora de decidir quin serà el format d’aquests concerts.

Un estiu d'aforaments flexibles

L’any passat la majoria de promotors, inclòs el mateix Ajuntament de Barcelona, van treballar amb aforaments màxims de 800 persones, una capacitat que Ramoneda està convençut que es podrà superar. De fet, al Festival de la Porta Ferrada, a Sant Feliu de Guíxols, que també organitza The Project, l’aforament previst és de 1.650 espectadors asseguts. És el model que segueixen altres promotors: a Cap Roig, també a l’Empordà, serà de 1.600; al Festival Jardins Terramar de Sitges, de 1.100, i al Festival Jardins de Pedralbes, de 1.800. “Amb mascareta i distància, i cada cop més gent vacunada, les dades ens fan pensar que al juliol estarem força bé”, diu Ramoneda.

De moment, ni l’Ajuntament ni els promotors privats volen precipitar-se ni fer volar coloms. Tot i l’experiència del concert de Love of Lesbian al Palau Sant Jordi per a 5.000 persones sense distància profilàctica, els resultats clínics del qual es comunicaran dimarts, encara és aviat per saber si aquest estiu es podrà repetir el format sense cadires. El Festival Cruïlla, que se celebrarà al Parc de Fòrum del 8 al 10 de juliol, treballa amb l’horitzó més optimista, però paral·lelament organitza la segona edició del Cruïlla XXS, del 3 de juny al 25 de juliol, amb el públic assegut i dos aforaments: 300 persones al Disseny Hub i l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, i 3.500 persones a l’Estadi Olímpic, precisament un espai gestionat per B:SM, i on actuaran Zoo, Víctor Manuel i Ismael Serrano, entre d’altres.

El Primavera Sound, que l’estiu passat va organitzar els concerts de les Nits al Fòrum, encara no ha confirmat si ho repetirà aquest any. Tanmateix, el que és segur que els promotors podran muntar concerts al Parc del Fòrum.

stats