FESTIVAL
Cultura 09/05/2011

La pluja no aigualeix la Fira de Música al Carrer de Vila-seca

Unes 19.000 persones han passat per la dotzena edició de la Fira, un miler menys que el 2010. Tot i la disminució de públic, els organitzadors es mostren molt satisfets, tenint en compte el mal temps.

Dani Revenga
3 min
La pluja no aigualeix la Fira de Música al Carrer de Vila-seca

Vila-seca.Només tres de les més de 40 actuacions programades a la dotzena edició de la Fira de Música al Carrer de Vila-seca es van suspendre. La pluja va fer acte de presència durant bona part de la tarda i la nit de dissabte en aquest municipi del Tarragonès, però l'organització va poder reubicar bona part dels concerts programats a l'aire lliure en alguns dels escenaris coberts amb què ha comptat el festival. Els concerts suspesos van ser el de Yacine & The Oriental Groove, el de Very Pomelo i el de Bongo Botrako.

La pluja, però, no va ser obstacle en altres casos en què les ganes d'actuar, la imaginació i l'espontaneïtat van permetre que la música guanyés la batalla al repic de l'aigua contra el terra. Va ser el cas dels Riu, un grup emergent que proposa una renovació molt creativa de la música popular i tradicional catalana. La seva actuació estava prevista a la plaça de Voltes, un escenari impracticable per la gran quantitat d'aigua que va caure en aquell moment. Però els integrants del grup van decidir continuar tocant als porxos de la plaça en format acústic, una proposta que va ser agraïda pel públic i que després van seguir també altres formacions que estaven programades en aquest espai.

En paraules del director del festival, Víctor Cucurull, "aquest és precisament l'esperit d'aquest festival, els músics tenen sintonia amb el públic perquè és un públic entès, i per això la relació és més íntima i hi ha més compromís". Cucurull recorda que es tracta d'un festival "pensat per als amants de la música i per als professionals". A més, va afirmar: "Ens agrada l'èxit de públic, però no l'hem volgut massificar mai, perquè el nostre valor afegit és precisament aquesta relació entre un espectador que sap què és el que ve a escoltar i uns artistes que saben que actuen per a uns paladars educats". L'organització estima que unes 19.000 persones van passar per la Fira en els tres dies, un miler menys que l'any passat, però l'afluència de públic es valora molt positivament des de l'organització, tenint en compte el mal temps de dissabte i els concerts suspesos.

La Fira de Música al Carrer de Vila-seca és un aparador del panorama musical amb un ventall amplíssim d'estils. Pels seus set escenaris han desfilat enguany més de 350 intèrprets de disciplines musicals que van del rock al gospel, passant pel flamenc o l'electrònica. La vocació de Fira queda clara amb la presència de més de 200 professionals del sector que s'acosten a Vila-seca per avaluar i programar les propostes emergents del món de la música. Un dels trets distintius del festival són les actuacions itinerants, en què els músics interpreten les seves peces mentre es desplacen pels diversos espais de la Fira, utilitzant la música com a reclam per portar el públic d'un lloc a l'altre. Una de les novetats de l'edició d'enguany va ser la inauguració de l'Espai Professional al centre de la Fira, a la plaça de Voltes. Un punt de trobada dels professionals del sector on es concentra el contacte i les relacions entre tots ells. Cucurull recorda que "de la nostra Fira en surten molts acords i idees que després marcaran la temporada a una gran quantitat d'escenaris del país".

Concerts destacats

El concert més multitudinari va ser el de Cathy Claret i Raimundo Amador. La inquieta compositora francesa i el mític guitarrista sevillà van omplir l'espai del parc de la Formiga, amb 1.500 assistents que van delectar-se amb la fusió flamenca del duet. Altres plens van ser els que es van registrar a l'auditori Josep Carreras per escoltar Celeste Alías, un grup que fa adaptacions singulars de grans peces de la història del jazz, i Marc Ayza & DJ Helios, que van oferir la seva barreja de música electrònica i jazz. Amb menys assistència, però no amb menys satisfacció del públic, també van destacar les actuacions de Fiera, Mazoni i Obeses. Altres noms destacats del cartell eren La Iaia, Eric Fuentes, Bongo Botrako i Pau Vallvé. El director de la Fira, Víctor Cucurull, va insistir: "Els artistes que vénen valoren molt tocar enmig de l'especial ambient que es genera aquí, per això en molts casos experimenten amb les seves creacions i això evidentment és molt positiu per a la qualitat dels concerts".

stats