Vuit activitats culturals per gaudir durant els pròxims dies

Música, literatura, teatre i moltes coses més a l'agenda cultural de la setmana 

‘Ricard III’

Miguel del Arco

Una funció plagada d’enveges, corrupció d’un color i un altre, lluites de poder, cobdícia, injustícia, fake news, enganys polítics, interessos partidistes... O sigui, un dia normal en la vida pública espanyola del segle XIII. Miguel del Arco i Antonio Rojano adapten al nostre temps aquest clàssic de Willian Shakespeare en una versió lliure que potencia una cosa molt present en l’original: la comèdia. Ricard III arrenca rialles, però el riure té un regust gelat perquè el seu humor és el mateix que el d’aquesta classe dirigent que mira sense empatia cap al món que pretén governar.

Teatre Principal (carrer de la Riera, 2. Palma). Dia 12 de setembre a les 20 h. 8-25 euros.

MÚSICA

‘Apoptosi’

La lluna en vers

Un excentricisme punk amb passatges jazzístics de piano, poesia dadaista i una gràfica iconoclasta. Una obra musical, poètica i gràfica on les parts són indivisibles. Miquel Brunet, Marcel Pich i Guillem Simó ens aproximen a les problemàtiques ambientals i socials actuals de Mallorca com ara la borrasca Glòria al Llevant, els incendis de la serra de Tramuntana del 2013 i el turisme de masses. També es recorda la torrentada del 1989 a Manacor.

Jardí de la Casa Llorenç Villalonga (carrer de Bonaire, 25. Binissalem). Dia 12 de setembre a les 20.30 h. 10-12 euros.

Glissando Big Band

XX Festival AlcúdiaJazz 2020

Amb aquest projecte la banda recupera els temes escrits per Salvador Font  Mantequilla, saxofonista de referència en la història del jazz espanyol, reconvertit en violinista per problemes de salut i que es va acabar establint a Mallorca a final dels anys seixanta. El mallorquí Toni Vaquer, un dels compositors i arranjadors més prestigiosos de l’illa i una promesa del piano jazz actual, s’encarrega d’adaptar el llegat de Font per a un format musical big band.

Auditori d’Alcúdia (plaça de la Porta de Mallorca). Divendres 18 de setembre a les 21 h. 8-10 euros.

TEATRE

‘Souvenir’

Joan Fullana

Les postals del paisatge real de Mallorca. La cara oculta de l’illa, ignorada i que s’escapa de les guies turístiques tractades des d’una nostàlgia àcida amb una irreverent ironia. Es tracta d’una proposta de nous llenguatges en forma de collage d’escenes del folklore quotidià, construït a partir de fragments de vivències i de records que entrellaçats configuren un mapa kitsch de la Mallorca turística i corrupta. Amb la creació i interpretació de Bel Albertí, Mar Fiol, Biel Morro i Vicente Villó sota la direcció de Joan Fullana. Es tracta d’una mostra del procés de treball abans de ser estrenada.

Teatre del Mar (carrer de Llucmajor, 90. Palma). Diumenge 13 de setembre a les 19 h. 5 euros.

‘Maria Antonieta’

Analía Puentes

Una dona lliure, en una època turbulenta i que pateix una vida tràgica. L’obra és un unipersonal teatral i poètic, una encarnació delirant i honesta de la víctima més cèlebre de la Revolució Francesa. Un text original de l’actriu elaborat a partir de diverses fonts: la biografia escrita per Stefan Zweig, cartes originals de Maria Antonieta i la seva família, pasquins periodístics i proclames de l’època serveix de detonant per a un treball d’encarnació poderós i lliure. La interpretació travessa amb honestedat i risc les diverses facetes del personatge: la reina, l’amant, l’estrangera, la malgastadora, la mare, l’actriu, la dona, la inadaptada, l’esposa, l’adolescent, la condemnada.

Teatre Sans (carrer de Can Sanç, 5. Palma). Divendres 18 de setembre a les 20.30 h. 12 euros.

ALTRES

‘emParaular’

Festival de narració oral

Manacor celebra la 4a edició del festival ‘emParaular’, la mostra de narracions orals que convida enguany nou narradors, tres músics i tres glosadors. Per primera vegada, tots els participants són manacorins. Un dels actes serà organitzat pels Glosadors de Mallorca, que protagonitzaran una jornada dedicada a la glosa i la fraseologia de les Balears, amb el títol Glossat al claustre: Brancam de paraula dita. 

Claustre de Sant Vicenç Ferrer (plaça del Convent, s/n. Manacor). Divendres 18 de setembre a les 20 h. Gratuït amb inscripció prèvia.

‘Joc de trons’

Conferència

Què tenen a veure l’aclamada sèrie nord-americana Game of thrones i la Mallorca de l’Edat Mitjana? El periodista i historiador Francesc M. Rotger explicarà la relació que hi ha entre la ficció i el passat de l’illa fent paral·lelismes. Els orígens de la Corona d’Aragó, els enfrontaments entre Jaume el Bo i Pere el Gran, Jaume el Dissortat i Pere el Cerimoniós i el paper de les dones de l’època, a més de la influència d’allò més misteriós i màgic.

Pati de la Misericòrdia (plaça de l’Hospital, 4. Palma). Dilluns 14 de setembre a les 19 h.

Filmnächte

Creuant el pont

Un documental sobre l’escena musical d’Istanbul. Un viatge que comença a Bogazici Körprüsü, el famós pont de l’estret del Bòsfor i que acabarà mostrant una ciutat palpitant on orient i occident es fusionen. La projecció es podrà veure en llengua alemanya subtitulat en castellà.

Casa Planas (avinguda de Sant Ferran, 21. Palma). Dimarts 15 de setembre a les 19 h. Gratuït.

EDICIÓ PAPER 26/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF