Us proposam diferents plans culturals per als pròxims dies

Tetare, música, espectacles i molt més a l'agenda cultural de l'ARA Balears 

‘L’etern mecanoscrit’

La Impaciència

Partint del relat '4.000 anys després de l’eternitat' escrit per Salvador Oliva, i la novel·la 'Mecanoscrit del segon origen', de Manuel de Pedrolo, La Impaciència ha creat un espectacle per reivindicar la importància dels llibres, de la lectura i de la necessitat de conservar i estimar aquest patrimoni universal. La dramatúrgia dels dos textos permet jugar amb els dos personatges d’Oliva, que troben en el llibre de Pedrolo una explicació per al seu món. Aquests personatges explicaran el Mecanoscrit mentre reflexionen sobre l’entorn. Les seves experiències i reflexions introdueixen un punt de vista crític sobre el món i les relacions socials. L’obra va rebre el premi Bòtil 2012 a millor espectacle.
Teatre del Mar (carrer de Llucmajor, 90. Palma). Dissabte 12 a les 20.30 h i diumenge 13 a les 19 h. 18 €.

TEATRE

‘Això ja ho he viscut’

La Perla 29

En una pensió rural dels prats de North York, al nord d’Anglaterra, tres individus, el matrimoni Ormund i el professor Farrant, es veuen induïts sense voler-ho a una confrontació fosca i molt estranya. Tots tres tenen la sensació que allò ja ho han viscut alguna vegada, però cap d’ells ensuma que la tragèdia s’aproxima. El Teatre de Manacor du aquesta producció de La Perla 29 - Teatre Biblioteca de Catalunya de l’autor J. B. Priestley. Dirigeix l’obra Sergi Belbel, i la interpreten Míriam Alemany, Sílvia Bel, Jordi Banacolocha, Roc Esquius, Carles Martínez i Lluís Soler.
Auditori de Manacor (passeig del Ferrocarril, s/n). Dissabte 12 a les 19 h i diumenge 13 a les 18 h. 24 €.

‘La Malcontenta’

El Somni

'La Malcontenta' no atura de sumar escenaris en el recorregut. Ara, arriba a sa Pobla aquesta adaptació de l’obra homònima de Sebastià Alzamora, produïda per la companyia El Somni, dirigida per José Martret i interpretada per Agnès Llobet. Llobet encarna la vida d’Antònia Suau, una dona de principi del segle XIX condemnada a un futur del qual podrà prendre poc partit, perquè la seva vida la dirigeix son pare primer i el seu marit després. Tanmateix, Suau decideix trencar amb aquesta ‘crònica d’una vida anunciada’ i agafa el poder del seu destí, una decisió poc –i mal– vista en la seva època.
Sa Congregació, Espai Jove (Rosari, 25. Sa Pobla). Diumenge 13 a les 19 h. 10 €.

‘Senyoreta Júlia’

August Strindberg

El Somni Produccions presenta 'Senyoreta Júlia', una obra tràgica amb què l’autor suec August Strindberg arriba als llocs més obscurs del feminisme, de la lluita de gènere i dels sentiments de culpa generats per ser home o dona, de les diferències i lluites de classes i de l’elecció de la llibertat. Albert Herranz i Xavier Frau en signen l’adaptació i traducció; Joan Bellviure, la direcció, i Agnès Llobet, Lluqui Herrero i Xavier Frau, la interpretació.
Teatre Municipal Mar i Terra (carrer de Sant Magí, 89-91. Palma). Divendres 18 a les 20 h. 10-12 €.
dansa

‘Las alegrías’

Paula Quintana

Paula Quintana és una de les creadores espanyoles amb una de les carreres més sòlides i personals. Avalada per premis com el del III Certamen Europeu Dona Creadora Contemporània 2016 i el premi Especial a la millor artista/creadora emergent, proposa 'Las Alegrías', una coproducció amb la participació del teatre Principal de Palma. 'Las Alegrías' és un solo acompanyat o una instal·lació coreografiada sobre l’alegria com a llavor transformadora i revolucionària. S’hi conjuguen la dansa de Quintana amb els textos de Roy Galán, tot envoltat d’una atmosfera treballada amb un eclèctic espai sonor i un espai escènic amb un meteorit suspès a l’escenari.
Teatre Principal (carrer de la Riera, 2. Palma). Dijous 17 a les 20 h. 15 €.

MÚSICA

Fest Ciutat

La casa azul

La casa azul és el plat fort de la segona jornada del Fest Ciutat, un festival que neix enguany i que es vol convertir en un referent a Palma, amb bandes d’indie, pop i electrònica. El cartell el completen La Casa Azul, Vive la Fête, Amatria, Luis Albert Segura, The Grooves, Innmir i Brigitte Laverne. A més, hi haurà diverses exposicions, conferències i 'food trucks'. Amb una important presència d’artistes dones, el Fest Ciutat també vol ser un exemple de paritat i s’ha adherit al pacte Key-change de la Unió Europea perquè els festivals de música ofereixin programacions totalment paritàries a partir del 2022.
Velòdrom de les Illes Balears (carrer de l’Uruguai, s/n. Palma). Dissabte 12. 25 €.

‘Festival de l’Orgue’

19a edició

L’emblemàtic orgue de la Seu, que data del 1491, és el protagonista aquest octubre de quatre concerts a càrrec d’intèrprets reconeguts en l’àmbit europeu. En aquesta ocasió, el concert anirà a càrrec de l’organista suïssa Anne-Caroline Prénat, que interpretarà un programa titulat 'Bach Inspiration'.
Catedral de Mallorca (plaça de la Seu, s/n. Palma). Diumenge 13 a les 20 h. Gratuït.

‘West Side Story’

Musical

'West Side Story' és un dels musicals més representatius del teatre universal. La partitura a càrrec de Leonard Bernstein i Stephen Sondheim és reconeguda com una de les millors en la història dels musicals. El text d’Arthur Laurens continua sent tan commovedor i actual com el primer dia i les coreografies originals de Jerome Robbins ocupen un lloc d’honor a la llegenda de la dansa contemporània. A 'West Side Story', Arthur Laurens transporta el 'Romeu i Julieta' de Shakespeare a la ciutat de Nova York, on dos joves enamorats es veuen atrapats per l’enfrontament entre dues bandes de carrer, els americans Jets i els porto-riquenys Sharks. Ara, produït per SOM Produce i coincidint amb el centenari de Leonard Bernstein, s’estrena per primera vegada a l’Estat la versió original íntegra amb la qual aquest musical va debutar al mític Winter Garden Theatre (Broadway, 1957).
Auditòrium (avinguda de Gabriel Roca, 18. Palma). Dijous 17 i divendres 18 a les 20.30 h. 45-59 €.

LITERATURA

Aixa de la Cruz

Literatura i feminisme

Coincidint amb el Dia de les escriptores, teniu una cita a la biblioteca per participar en la xerrada d’Aixa de la Cruz, 'Cambiar de idea sobre feminismo y literatura', que en el seu darrer llibre, 'Cambiar de idea', repassa que el 2017 i influïda pel cas delLa Manada, pel #MeToo i pel #Cuéntalo a les xarxes socials, va decidir fer una revisió del sistema, d’allò que l’envoltava i d’ella mateixa i que a poc a poc va anar apropant-se al feminisme i al canvi de mirada que això suposa.
Biblioteca Joan Alcover (carrer de Joan Alcover, 28. Palma). Dilluns 14 a les 19 hores. Gratuït.

Converses entre llibres

‘Terra sonàmbula’

La Fundació Mallorca Literària i el Gremi de Llibreters organitzen el cicle Converses entre llibres, un conjunt de tertúlies i diàlegs sobre diferents obres, en què participen escriptors, llibreters, poetes i professors de diferents llengües. En aquesta ocasió, els participants viatjaran a Moçambic amb l’obra 'Terra sonàmbula', de Mia Couto, en una conversa amb la doctora en filologies gallega i portuguesa Lourdes Pereira. Terra sonàmbula és considerada una de les deu millors novel·les africanes del segle XX. Té com a teló de fons la guerra civil del país africà, un escenari d’abisme per on transiten uns personatges amb una profunda humanitat. Cousto reivindica la tradició oral per afrontar l’oblit del passat i la memòria.
Llibreria Embat (passatge Joan XXIII, s/n. Palma). Dimarts 15 a les 19 h. Gratuït.

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF