Dotze activitats culturals per gaudir aquest cap de setmana

‘Vuelos’

Nou muntatge d’Aracaladanza

Vuelos és una història que mescla el relat historicofantàstic amb l’aventura de la iniciació. Es tracta d’un nou muntatge de la companyia Aracaladanza, que continua sent un dels grans referents de la dansa contemporània per al públic familiar. Fantasia, cal·ligrafia visual i ritme frenètic són els ingredients essencials de l’espectacle amb el qual el Teatre Principal inicia la temporada 2018-2019. Aracaladanza comparteix amb el públic un microcosmos fascinant per embellir la realitat i transformar-la màgicament. Després dels treballs anteriors a partir de Miró, Magritte i El Bosco, la companyia s’inspira en aquesta ocasió en l’univers de les creacions de Leonardo da Vinci.

Teatre Principal (carrer de la Riera, 2. Palma).

Diumenge, 16 de setembre, a les 20 h. De 8 a 12 €.

‘Madame Marie’

La Fornal Espectacles

Maria Altamir Latre és una de tantes víctimes invisibles del franquisme. Era coneguda com la madame d’una casa dedicada a la prostitució a prop de l’escola Sa Graduada de Manacor, que va ser convertida en una presó després del cop d’Estat de 1936. L’abril de 1937 s’obrí la seva causa. El delicte? Tenir 85 monedes de plata. El règim franquista havia decretat que els ciutadans havien de canviar al banc les monedes de plata per bitllets de paper. La moneda espanyola s’havia devaluat molt i si Franco volia armament, només el podia pagar amb la plata dels espanyols. La complexa relació entre els carabiners, els militars i la senyora a Madame Marie componen el relat del règim d’un prostíbul.

Sala La Fornal (carrer dels Hams, 4. Manacor).

Dissabte 15 a les 20 h i diumenge 16 a les 19 h. 15 €.

Burball

XIV Mostra de teatre aficionat de Palma

Per catorzè any consecutiu, arriba Burball, la Mostra de teatre aficionat de Palma, que ofereix una posada en escena amb un programa variat a càrrec de companyies de teatre amateur. Aquest cap de setmana, la companyia Mals papers presenta Roja i diumenge Teatre Ballarugues representa Jo vos cuidaré, ambdues obres formades per actors novells.

Teatre Municipal Catalina Valls (passeig de Mallorca, 9. Palma).

Dissabte 15 a les 20.30 h; 5 €. I diumenge 16 a les 19 h; 6 €.

Art Jove

Creació teatral jove

Jornada d’espectacles teatrals organitzada per l’Institut Balear de la Joventut. En total, es representaran setze obres, amb un màxim de deu minuts de durada cada una. Els espectacles programats per a dissabte són: Benvinguts al paradís, si ho pots suportar, Swamish, I (jo), Tenc cara de ser feliç?, Bistec, Ágata ojo de gato, Nexes, Transespècie, Ruth i Valentes Dones. Diumenge es representaran les altres sis: Paüra, Memòries circulars d’un pèndol, Buid-or, Les perifèriques o les mènades, Cliffhanger i @joriito’sfuneral.

A la sala d’actes de Sant Miquel (carrer de les Andrones, 23. Ciutadella).

Dissabte 15 a les 20.30 h i diumenge 16 a les 12.30 h. Gratuït.

Festes de Cala en Porter

Actuacions musicals

Inici de les festes de Cala en Porter, a Menorca. La Banda de Música d’Alaior tocarà després del pregó, a càrrec de Joan Ferré, que inclourà un homenatge a Joan Carreres. Entre les activitats programades –com una ruta de tapes, un torneig de petaca i una visita en caiac–, les festes de Cala en Porter també inclouen diverses actuacions musicals. A més de la Banda de Música, es podrà gaudir d’un concert d’Speedaway Jam i un altre de Menorca Festa.

Plaça Gran de Cala en Porter (Alaior).

Dissabte 15 a les 20.30 h la Banda de Música; diumenge 16 a les 22 h Speedaway Jam i dilluns 17 a les 19 h Menorca Festa.

Pere Bujosa Quintet

Associació ManÀngelment Musical

Pere Bujosa (Palma, 1992) resideix a Amsterdam i lidera la formació Pere Bujosa Group, amb la qual acaba de publicar el disc Who’s Holland. La seva música posa com a base el jazz contemporani amb tasts de funk, rock, free jazz o psicòdelia, a més d’influències de grups de rock alternatiu com Radiohead i Nirvana. El quintet està format per: Gianni Gagliardi, saxòfon; Tomàs Fosch, piano; Tomeu Garcias, trombó; Pere Bujosa, contrabaix i composició, i Teo Salvà, bateria. El jove músic mallorquí prové d’una família melòmana. Va viure a Barcelona, on va cursar Música Moderna i Jazz al Conservatori del Liceu. Allà va ser alumne d’alguns dels músics locals més acreditats, com ara H. Fumero, D. Mengual, Marc Miralta, Gary Willis i Llibert Fortuny, i assisteix a master-classes d’artistes de la talla de Richard Bona, Chucho Valdés i Kenny Barron.

Auditori d’Alcúdia (plaça de la Porta de Mallorca, 3. Alcúdia).

Dissabte 15 a les 21 h. 12 euros.

‘Un viatge musical’

Opereta

Musical a benefici de l’ONG Mans Unides. Concert en format d’òpera, opereta i musical amb la soprano Elisabeth Fischbach, la mezzosoprano Katja Löffler, amb Alkim Köker a la trompa i Tomoko Ichinose al piano.

Teatre España (carrer de Sant Jaume, 79. Santa Eulària del Riu).

Dissabte 15 a les 21 h. 15 €.

I Mostra de blues i músiques d’arrels negres de Sant Josep

Blues

S’estrena la Mostra de blues de Sant Josep, organitzada per l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia i el centre de cultura Can Jeroni. Es tracta de tres dies de concerts, de divendres a diumenge, per recordar les músiques d’arrels negres del municipi. L’actuació de dissabte és a càrrec de Los peligrosos gentleman. Diumenge s’ofereix un vermut amb blues amb la companyia The Station Hollers & Bluesmafia i els Saligardos. A més, tindrà lloc una mostra d’espectacles amb música en directe als bars següents: Racó Verd, Can Jordi Blues Station, Can Jaume Beach Bar, Can Bernat Vinya, Can Domingo, Can Llimo, Can Rock i Can Berri.

Centre de Cultura Can Jeroni.

Dissabte 15 a les 21 h. A la plaça de l’església de Sant Josep. Diumenge 16 a les 12 h.

Ibiza Piano Fest

Jorge Bedoya

La primera edició de l’Ibiza Piano Fest, la nova proposta cultural del pianista Gustavo Varela, finalitza aquest dissabte després d’un mes de concerts d’estils ben diferents. Farà de cloenda el recital de flamenc de l’asturià Jorge Bedoya, tant amb el piano com amb la guitarra. Bedoya és el compositor que l’any 2015 va crear la banda sonora original de la 80a edició de la Volta ciclista a Espanya.

Centre cultural Sant Carles (Eivissa).

Diumenge 16 a les 21 h. 20 €.

Antena Libre

Rumba, reggae, cumbia i ska

A través de cançons de rumba, reggae, cumbia i ska, Antena Libre pretén fer del Blue Bar un espai de bon ambient i impregnar-lo del caràcter de la música local de Formentera. El grup està compost per cinc membres: Peer Born, Jah Chango, Mariano, David i Eugenio. Les repetides actuacions de música en directe han fet que sigui ja molt conegut a l’illa.

Blue Bar (platja del Migjorn. Carretera Sant Ferran-la Mola, km 7,8. Formentera).

Dilluns 17 a les 21 h.

Festival d’Orgue

Tomé Olives i Héctor García

Darrer concert del Festival d’Orgue, iniciat dia 27 d’agost i que ha oferit una actuació cada dilluns de setembre fins a aquesta data. El darrer concert l’oferiran Tomé Olives, a l’orgue, i Héctor García, a la tromba. És organitzat per la Capella Davídica de la Catedral de Menorca juntament amb la col·laboració del Museu Diocesà del Convent i Claustre de Sant Agustí (el Socors).

Església del Socors.

Dilluns 17 a les 21 h. 10 € (per a socis de la Capella Davídica, 7 €).

Festival per un Sàhara lliure

Concert solidari

L’Associació d’Amics del Poble Sahrauí de les Illes Balears organitza el Festival per un Sàhara lliure, un concert solidari per “donar visibilitat, a través de la música, a la injustícia que viu aquest poble des de fa 43 anys”. L’esdeveniment inclou les actuacions de: Júlia Colom, cantant que combina els acords de jazz amb els ritmes pop; Marga Rotger, cantautora de música mediterrània amb pinzellades de swing i jazz, i Ramon Rosselló & The Ramonics, una banda composta per Ramon Rosselló, Pep Rios, Nando Ros i Jaime Alonso que toca cançons pròpies en mallorquí amb un estil de rock i detalls country.

Teatre Municipal Xesc Forteza (plaça de Miquel Maura, Palma).

Dissabte 15 a partir de les 19.30 h. Donatiu voluntari de 8 €.  

EDICIÓ PAPER 17/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF