AGENDA CULTURAL
Cultura 03/03/2017

Les arts escèniques omplen l'agenda del cap de setmana

Catorze cites culturals i d'oci que et proposa l'ARA Balears per gaudir el primer cap de setmana de març

Ara Balears
6 min
L'òpera preferida de Verdi, Macbeth, enceta temporada al teatre Principal

‘Macbeth’, de Verdi, al Principal de Palma

Elena Barbalich és la responsable de la direcció escènica d’aquesta versió de l’òpera de Verdi produïda pel Teatre Nacional Sâo Carlos de Lisboa, mentre que Andrés Salado es fa càrrec de la musical. Seguint la tònica de la dramatúrgia shakespeariana, la visió de Barbalich de les manipulacions de Lady Macbeth perquè el seu marit ascendeixi al tron no és nítida, no hi ha bons ni dolents. Els matisos entre tots dos pols són infinits i entre ells se situa la voluble feblesa de l’ànima humana. Els personatges principals són interpretats per Darío Solari, Maribel Ortega, Rubén Amoretti, Arseny Yakovlev, Natalia Salom i Antoni Lliteres.

Teatre Principal de Palma (c/ de la Riera, 2). Diumenge 5 a les 18 h. A partir de 25 euros.

MÚSICA

Uc

A Marià Villangómez

L’any 1974 Joan Murenu, Victorí Planells i Isidor Marí publicaren conjuntament el disc UC, cançons d’Eivissa; era la consolidació de les veus eivissenques com a integrants de la Nova Cançó. El disc també va donar forma a UC com a grup. Quatre anys després el grup es desfà. El 1985, a petició de l’IEE, es torna a reagrupar per commemorar en dos concerts, els 750 anys de conquesta catalana de les Pitiüses. Joan i Victorí han seguit, però, mantenint el projecte UC al llarg dels anys, editant discos i oferint concerts. UC no ha deixat de recuperar músiques, cançons tradicional, i posant música a poetes eivissencs. En destaca la feina feta sobre la poesia de Marià Villangómez. Per això hi dedica tot un recital.

Seu del MACE (ronda Narcís Putget. Eivissa). Dissabte 4 a les 20 h.

‘Les músiques de Shakespeare’

Euroclàssics

Les músiques de Shakespeare és un espectacle teatral i musical que té la finalitat de commemorar els 400 anys de la mort de William Shakespeare amb fragments de les seves obres més emblemàtiques i música instrumental i vocal inspirada pel dramaturg anglès. Julieta, Romeu, Beatriu, Benedicte, Ofèlia, Cleopatra i Otel·lo conten i canten les seves emocions. Es veuran i s’escoltaran enamorar-se, patir, riure i plorar alternant les paraules i les músiques que Shakespeare va inspirar, tot fent un rapidíssim zàping per alguns dels textos de les obres més conegudes del dramaturg anglès.

Centre Cultural de Jesús (carrer del Faisà, 7. Santa Eulària). Diumenge 5 a les 19 h.

‘El misticisme del segle XXI’

Studium Aureum
‘El misticisme del segle XXI’.

La Temporada 2016-2017 de la Fundació Studium Aureum se centra en l’obra del compositor estonià Arvo Pärt. El concert serà dirigit per Carles Ponseti i hi intervindran solistes, el cor i l’orquestra d’Studium Aureum. S’hi oferiran les peces L’abbè Agathon (2004-2005), obra per a solistes, cor femení i orquestra de cordes; i Stabat Mater (1985), per a cor i orquestra de cordes. Mitja hora abans del concert, la compositora Mercè Pons oferirà una xerrada sobre Arvo Pärt i les obres que se n’escoltaran

Conservatori Superior de Música de les Illes Balears (c/ d’Alfons el Magnànim, 64. Palma). Dilluns 6 a les 20 h. A partir de 10 euros.

DANSA

‘Malmenats’

Mariantònia Oliver
Mariantònia Oliver ha obert un espai de trobada, experimentació  i pedagogia al centre de Palma.

Malmenats és un espectacle que mescla dansa i teatre. Proposa una reflexió sobre els papers que ens toca tenir en aquests temps de crisi i transformació i qüestiona la vigència dels límits que ens imposam i que ens imposen. Així, els cossos es desencaixen per efecte de tensions internes o forces externes, per l’oposició entre resistir-se i abandonar-se, entre la voluntat i l’atzar. Els rols es difuminen i contaminen: ens movem entre manar i obeir, atacar i defensar, el gènere masculí i el femení, la persona i l’animal; en el límit entre l’ordre i el caos, entre la continuïtat i la ruptura.

Can Jeroni (Sant Josep de sa Talaia). Dissabte 4 a les 20.30 h.

CONFERÈNCIA

‘Macbeth, de Shakespeare a Verdi’

Temporada d’Òpera i Ballet

Com a activitat complementària de la XXXI Temporada d’Òpera i Ballet del teatre Principal, s’ha organitzat aquesta conferència audiovisual, que serà a càrrec de Juan Carlos Vidal, de l’associació Amics de l’Òpera del Principal. S’hi projectaran vídeos sobre diferents versions de ‘Macbeth’ i se’n comentaran els aspectes més interessants. A més, la cantant Maribel Ortega hi col·laborarà de manera especial per explicar les característiques del paper de Lady Macbeth.

CaixaFòrum de Palma (pl. Weyler, 3). Dissabte 4 a les 20 h. Gratuït.

TEATRE

‘Amigues del destí’

Què Teatre
‘Amigues del destí’, Què Teatre.

Obra de creació col·lectiva dirigida per Jaume Mut i protagonitzada per Catalina Matamalas i Marina Martínez.

Teatre de Manacor (avinguda del Parc, s/n). Dissabte 4 a les 20 h. 5 euros.

‘Vida i miracles de n’Aineta dels matalassos’

Antoni Mus

Versió teatral de la novel·la d’Antoni Mus dirigida per Joan Manuel Albinyana. La protagonista, Aineta, queda òrfena de molt jove i s’ha d’espavilar tota sola. Així, aprèn l’ofici de la prostitució, i això li reporta grans beneficis. A més, conta la seva relació amb un jove ros del qual mai s’arriba a saber el nom, o amb una tia morta que se li apareix al mirall. Els intèrprets són Catalina Riera, Margalida Amengual i Joan Toni Sunyer.

Auditori d’Alcúdia (pl. dela Porta de Mallorca, 3). Dissabte 4 a les 20 h. 7 euros. / Teatre de Capdepera (c/ del Col·legi, 18). Diumenge 5 a les 20 h. Taquilla inversa.

‘Herència abandonada’

La Volcànica

Aquesta obra dirigida per Lara Díez Quintanilla es representa dins el marc de la VIII Mostra de Teatre d’Hivern de Felanitx d’enguany. És interpretada per Ramon Bonvehí i Francesca Vadell, i duita a escena per la companyia La Volcànica. Els protagonistes són Àngela i Felip, un advocat de família, que queden tots sols després que els tres germans d’ella hagin abandonat la reunió en què tractaven la gestió de l’herència que els ha deixat el seu pare en morir.

Casa de Cultura de Felanitx (pl. Font de Santa Margalida, 3). Dissabte 4 a les 21 h. 7 euros.

‘Boquerones en vinagre’

Llum d’Oli

Aquesta comèdia, creada i dirigida per Xesús Ballesteros, té com a punt de partida l’escorcoll a una seu política. Policies, mafiosos, morts, discos durs que desapareixen i una mica d’amor.

Espai Cultural Can Ventosa (avinguda d’Ignasi Wallis, 26. Eivissa). Dissabte 4 a les 21 h.

‘Un tramvia anomenat desig’

El Somni Produccions
‘Un tramvia anomenat desig’.

Ancorada al passat i amb ínfules de classe, Blanche Dubois visita la seva germana Stella, una dona que viu el present amb el seu marit, el rude Stanley Kowalski. L’obra de Tennessee Williams és plena de personatges neuròtics, vehements, turmentats, sempre a punt per somiar que pugen al darrer tren, el d’Un tramvia anomenat desig. Condemnats a la derrota, són l’altra cara del somni americà. No volen la realitat, sinó el somni.

Sala de Cultura de Sant Francesc (av. de Portossalè, s/n. Sant Francesc). Dissabte 4 a les 21 h.

‘El malentès’

Mô Teatre

Escrita per Albert Camus, Mô Teatre representa l’obra el Malentès. Jan, un jove amb una vida exitosa, ric i enamorat, decideix renovar els vincles amb la seva família, a la qual havia abandonat feia molts anys.

Sala Albert Camús de Sant Lluís (carrer de Sant Lluís, 58). Dissabte 4 a les 20 h.

‘Dolça Sodoma Meva’

La Trup

Una estàtua de sal, després de molt de temps, torna a la vida. És l’única supervivent de Sodoma. Ella recorda i ens relata com van ser els darrers dies de la seva dolça ciutat perduda i destruïda. El seu testimoni ho capgirarà tot.

Sala La Fornal (c. Coves dels Hams, 4. Manacor). Diumenge 5 a les 19 h.

ESPECTACLE

‘Makam’

Fil de so

Makam és la primera creació de Fil de so, un espectacle de carrer en què dansa i circ amb música en viu atrapen l’espectador per la subtilesa i la força de les seves imatges. És una peça de dansa i teatre en la qual s’uneixen peces aèries, dansa gestual i música en viu i que està inspirada en el poema ‘Altazor’, de l’escriptor xilè Vicente Huidobro.

C.IN.E. (C. Son Torrens 9. Sineu). Dissabte 4 a les 19 hores.

stats