Cultura 05/12/2019

Un 'raspall' amb 1.686 tubs de ferro recordarà els afusellats al Camp de la Bota

L'obra de Francesc Abad s'ubicarà al futur parc Campus Diagonal-Besòs

Sílvia Marimon
2 min
Imatge virtual del monument des de la Ronda Litoral

Barcelona"Cal passar el raspall a contrapèl per la història", va escriure el filòsof Walter Benjamin, que va haver d’abandonar Alemanya el 1933, amb l’ascens de Hitler, i va morir en una habitació d’un hotel a Portbou el 26 de setembre del 1940. El filòsof havia quedat atrapat en una França ocupada pels nazis i no va poder agafar el vaixell que l'havia de portar a l'altra banda de l'Atlàntic. La frase del filòsof, que tant va analitzar les formes fonamentals de la violència, inspira l’obra Bosc d’empremtes, de l’artista Francesc Abad. L'escultura, formada per 1.686 tubs de ferro disposats en 36 fileres, s’ubicarà al futur parc Campus Diagonal-Besòs i recordarà els 1.686 afusellats al Camp de la Bota, tots ells víctimes de Franco, entre els anys 1939 i 1952. La seva forma recorda un raspall amb les pues cap amunt i estarà situada sobre una empremta digital de 12 metres de llargada i gairebé 8 metres d'amplada. Serà ben visible des de la ronda Litoral.

Fa molts anys que Abad treballa al voltant de les reflexions de Benjamin. Aquest monument, que s'aixecarà com si fos un edifici, és el final d'un llarg recorregut que va començar el 2004, quan, amb les obres del Fòrum, es va intentar obviar el que havia sigut el parapet on es feien els afusellaments i es va treure la placa que recordava els fets. Abad va començar a recollir testimonis orals, va documentar-se a fons i va fer visibles les vides de més d'una seixantena de persones. L'artista va fer diferents exposicions i el febrer de l'any passat va aconseguir una primera victòria en aquesta batalla de la memòria: es va inaugurar un mur que recordava el parapet (el real va desaparèixer sota les aigües del Port Esportiu) on s'afusellava les víctimes. Al mur, obra d'Abad, hi ha els noms de totes les víctimes. La setmana passada, però, uns vàndals el van pintar de vermell.

L'obra estarà acabada l'estiu del 2020

"El parapet és un monument efímer, necessita un cert manteniment, i pot anar canviant i incorporant diferents mirades. El Bosc d'empremtes és com un edifici, és més sòlid", diu Abad. Al nou parc hi haurà també un plafó on s'explicaran els diferents espais de memòria que hi ha a l'actual zona del Fòrum, i uns bancs de pedra amb forma de fletxa assenyalaran un recorregut. El pressupost és d'uns 500.000 euros, i els treballs per aixecar l'obra d'Abad, que tindran una durada de sis mesos, començaran quan s'acabi la urbanització del nou parc, que es preveu que sigui al març.

"No és ni vol ser un monument aïllat –ha dit la consellera de Justícia, Ester Capella–. Dotarà de coherència i connectarà tots els espais". Capella també s'ha compromès a estudiar la petició de l'alcalde de Sant Adrià de Besòs, Joan Callau, de fer al mateix parc un centre d'interpretació sobre el Camp de la Bota. L'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs també va instal·lar al Camp de la Bota una placa que recorda les onze dones que hi van ser executades entre el 1939 i el 1940.

stats