PATRIMONI CULTURAL

Un aeroport al Machu Picchu per als turistes

La Unesco alerta el govern peruà perquè posa en risc el jaciment inca

Per visitar el Machu Picchu, els turistes estrangers han de viatjar ara a la capital del Perú o de Bolívia i, des d’allà, traslladar-se per carretera o volar fins a la localitat peruana de Cusco, que té un petit aeroport amb una sola pista on només poden aterrar avions de dimensions reduïdes. Malgrat això, l’any 2017 més d’1,5 milions de persones van visitar aquest tresor inca, gairebé el doble del que recomana la Unesco.

Però aquesta xifra encara podria augmentar molt més, perquè el govern del Perú ha començat a construir un macroaeroport que tindrà capacitat per rebre vols internacionals i que només serà a uns 50 quilòmetres del preuat jaciment arqueològic, Patrimoni de la Humanitat. Es preveu que al nou aeroport hi podran aterrar vols directes des de Miami i les principals ciutats de l’Amèrica Llatina, i que el nombre de turistes que visiten el Machu Picchu cada any directament es duplicarà. La Unesco ja s’ha posat les mans al cap.

L’agència de les Nacions Unides per a la cultura ha enviat una carta al govern peruà exigint explicacions per aquesta obra faraònica i recordant-li que s’ha de coordinar amb la Unesco per dur a terme qualsevol construcció que pugui afectar la integritat del Machu Picchu. Un portaveu del ministeri de Cultura del Perú ha informat que el govern li contestarà abans d’aquest diumenge, que és la data límit fixada per l’ONU per rebre una resposta. Però ja es preveu quina resposta serà: que les obres continuen digui el que digui l’agència de les Nacions Unides.

Les obres continuen

A començaments d’agost el president del Perú, Martín Vizcarra, va aprofitar el seu discurs durant la celebració del dia de la independència del país per assegurar que la construcció del polèmic aeroport no afectarà “el llegat arqueològic, natural, històric i cultural del [departament] de Cusco, ni les fonts d’aigua de què disposa”. Per la seva banda, la ministra de Transports i Comunicacions, María Jara, va visitar les obres fa uns deu dies i també va confirmar que “res les aturarà”.

El nou aeroport, que està previst que entri en funcionament l’any 2023, s’està edificant a Chinchero, un municipi rural situat a la Vall Sagrada dels Inques. La pista d’aterratge es construirà a una altitud de 3.728 metres sobre el nivell del mar, i la terminal, de 40.000 metres quadrats, disposarà de fins a onze portes d’embarcament. Molts arqueòlegs ja han definit l’obra de gran atemptat contra el patrimoni cultural del Perú.

El 2017 la Unesco ja va amenaçar amb incloure el Machu Picchu en una llista de patrimoni cultural en risc. Aleshores la resposta de les autoritats peruanes va ser reduir les visites al jaciment a unes 5.000 persones al dia durant l’estiu, dividides en dos torns de visita.

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF