MÚSICA
Cultura 22/07/2013

Un adéu memorable a Ciutadella

Ja t'ho diré tornà a il·lusionar la seva gent en un concert que restarà per sempre a la història de la banda

Bep Joan Casasnovas
3 min
CONCERT PER AL RECORD   Ciutadella va ser l'escenari de la darrera actuació de la minigira de retrobament de Ja t'ho diré. Hi varen assitir més de 3.600 persones.

CiutadellaEl grup ciutadellenc Ja t'ho diré aconseguí que unes 3.600 persones tornassin a viure unes hores de felicitat musical després de 10 anys sense la presència de la banda menorquina damunt els escenaris. Més de dues hores i mitja ininterrompudes de cançons i bona música portaren els més nostàlgics a reviure aquella joventut de dos o tres lustres enrere i també feren possible que tota una nova generació de joves fessin realitat aquell somni de veure per primera vegada el conjunt de Ciutadella en acció.

La zona verda de Son Grabiel, al polígon industrial de la ciutat del Ponent menorquí, fou l'espai ampli i còmode on el grup decidí oferir un preciós regal a una gernació de gent que havia reclamat i esperat amb entusiame el seu retorn. Un retrobament puntual de només cinc actuacions que culminà de la millor manera divendres a Ciutadella. Una dècada després de la seva dissolució, la petjada dels Ja t'ho és manté ben viva. I és que la banda ciutadellenca havia format part de la vida de molta gent durant molts anys.

El grup va néixer el 1986 i després de cinc anys de donar-se a conèixer per tots els racons de Menorca decidí emprendre l'aventura catalana. Instal·lats a l'Empordà des de 1991, mai no van oblidar Menorca ni les Illes Balears, on sempre van continuar cantant. Els nou treballs discogràfics i els sis guardons i premis obtinguts certifiquen la grandesa d'un grup amb 17 anys continuats de carrera.

Enyorances i alegries

La posada en escena del conjunt de divendres passat va ser la de les grans ocasions. Una luminotècnia i un so extraordinaris amb un escenari voluminós flanquejat per dues pantalles gegants varen fer possible que el concert arribàs més clar, sensible i directe als espectadors. Això va permetre primers plans dels músics sobre l'escenari i, per tant, sentir-los més propers en molts sentits.

La nit musical s'encetà amb la cançó Hi ha color i fou poc després amb el tema Per a tu -un dels més esperats- que el públic s'endinsà en l'essència de Ja t'ho diré. Començaven a surar records, enyorances i alegries d'uns anys que molts guarden amb un somriure feliç. I fou en aquest moment quan la banda s'aturà de sonar perquè Cris Juanico recordàs dues persones recentment traspassades que van formar part de l'equip durant molts anys: Jordi Coll i Jordi Masferrer Nino , dos mànagers que havien treballat dia a dia amb els menorquins. M'allunyaré , un poema del forneller Gumersind Riera musicat fa temps per Ja t'ho diré, va ser la peça dedicada als dos companys que ens havien deixat. Una balada preciosa i sentida per tothom.

Era, a més, l'instant en què la banda menorquina oferí les versions en acústic, abanderat per Si véns , un dels 'himnes' que van cantar plegats els milers d'espectadors. Era l'equador i el moment àlgid del concert amb temes com Suspès en l'aire , Per on surt es sol, Serà joliu i Tenc es cor calent .

Una de les novetats del concert fou en la cançó A poc a poc vas dibuixant , ja que varen pujar a dalt de l'escenari el Cor Gospel de la Fàbrica de Músics de Ciutadella per aportar més veus al tema. La coral tornaria a repetir un poc més tard en una altra cançó. En una breu pausa, Jesús Moll Fly va presentar Toni Pastor, el músic mallorquí que ha revisat el repertori musical durant aquesta minigira de retrobament, a la qual tampoc no va faltar Miquel Brugués, el sisè membre del grup d'ençà de la seva incorporació l'any 1997.

Final memorable

El tram final de l'actuació va ser un aplec de les cançons més originàries de Ja t'ho diré. Temes com Ei, Joan! , Quan jo te toc tu te fons , Mirall màgic i M'al·lucina varen delectar els presents. Però l'esclat de la nit fou amb el popular i ja clàssic Així i tot , amb la qual tot el recinte de Son Gabriel va ser un autèntica festa. Però era la cançó que tancava el concert. Tanmateix, i com era d'esperar, el reclam de la gent obligà el conjunt a fer un bis amb tres temes més i va ser el moment en què es va enlairar, des de dalt de l'escenari, un castell espectacular de serpentines de colors per a grata sorpresa dels presents.

Oriente , El último verdugo i Joan barrina varen posar punt final al retrobament de la banda de pop-rock més important que ha donat Menorca. Titi Saurina, Miquel Brugués, Sente Fontestat, Carlos Moll, un carismàtic Jesús Moll Fly i un entregadíssim Cris Juanico aconseguiren fer feliços els seus fidels seguidors, posant un adéu memorable al seu retorn i afegint una pàgina més en la preciosa història del mític conjunt de Ciutadella.

stats