LLENGUA I CULTURA CATALANES
Cultura 04/02/2018

Adeu a Cisca Moll, “llibretera de referència del català a Mallorca”

La família, els amics i el món cultural s’acomiaden de la filla de l’editor Francesc de Borja Moll, que serà recordada demà al funeral, a Sant Francesc

Lluís Felipe Lorenzo
4 min
ESPOSA, MARE I PADRINA En aquestes fotos amb Pavia, els fills i nets era feliç com a esposa, mare i padrina.

PalmaMallorca s’està acomiadant, des de divendres, de Francesca Moll Marquès, Cisca Moll, que va morir dia 2 de febrer a l’edat de 86 anys i que tothom recorda com una persona excel·lent i compromesa, com a bona mare, padrina, esposa i amiga, però també com “la llibretera de referència de la llengua catalana” a l’illa.

El seu germà Francesc de Borja Moll Marquès, també fill de l’editor menorquí Francesc de Borja Moll i Casasnovas, estava ahir molt afectat. Així i tot, va parlar amb l’ARA Balears. “La seva salut s’havia deteriorat”, per la qual cosa la pèrdua no ha estat sobtada, va confessar amb molta tristor, tot i que convençut que havia transmès molta vida al seu home, als fills, als nets, i a moltíssima gent d’ençà que “va obrir la llibreria el 1948, on acollia la gent jove que volia informar-se i aprendre tot allò relacionat amb la cultura i la llengua catalanes durant el franquisme”. Francesc de Borja Moll va afegir que “fins el darrer moment ha estat centrada en els seus quatre fills i en el seu home (l’artista Pere Martínez Pavia)”.

Pel que fa als actes públics, el germà va informar ahir que “hem previst un adeu diumenge (avui) a les 17 h al tanatori de Son Valentí, i dilluns, a les 20 h a Sant Francesc de Palma”.

D’altra banda, les entitats i els empresaris del món de la cultura, des de primera hora del dissabte, compartien paraules de condol i revivien el seu record. De fet, ahir vespre, a la parròquia de Santa Maria la Major d’Inca, durant la presentació del llibre sobre la història del temple editat per Lleonard Muntaner, consternat, es va tenir present “una dona que va fer que Llibres Mallorca fos un exemple de compromís per a la distribució de llibres en català”.

Vida

Filla de Francesc de Borja Moll, el 1948 va obrir la llibreria, i després d’una dècada intensa al capdavant d’aquest punt de referència de la cultura i la llengua catalanes a Mallorca, el 1965 es va casar amb Pere Martínez de Pavia.

Segons que es recull a la Viquipèdia, Josep Maria Llompart va fer d’intermediari entre Pere Martínez Pavia i Francesca Moll quan aquesta“va demanar consell a Llompart per veure què trobava de Pere Martínez Pavia ” i Llompart li va contestar que “qualsevol dia el canonitzaran” La mateixa font indica que “el 21 de desembre del 2015 varen celebrar les noces d’or, sent la parella d’enamorats de referència de tot Can Amunt, de bracet fan una volta, cada dia, pels voltants de Cort, amb 90 anys complits i tenint cura de la dona, que no està tan lúcida com ell”. Aquelles noces se celebraren mesos després que tancàs Llibres Mallorca” notícia que va commoure tot el món cultural català.

Una d’aquestes passejades que feia amb Pere Martínez Pavia des d’abans de l’estiu del 2017 és la que a ARA Balears va recordar ahir Jaume Mateu, president de l’Obra Cultural Balear . Mateu manté “un afecte extraordinari i una admiració encara més gran a una de les 30 persones que varen fundar la Obra Cultural Balear (el desembre del 1962), de les quals ja queden poques. És admirable la seva tasca de llibretera a Llibres Mallorca des de mitjan segle passat, fins que va tancar. Al començament era l’única llibreria que venia llibres en català, punt de trobada capital i molt important de la llengua catalana a Mallorca, que va passar moltes dificultats durant dècades i forma part essencial de la història del català a les Balears”. D’aquella passejada, Mateu recorda que “va ser, com sempre, molt cordial, i tot i que era molt discreta, seguia molt atenta a l’actualitat cultural, literària i lingüística”.

Al front de Llibres Mallorca, Francesca Moll va ser la responsable que aquí a Palma se celebràs el dia de Sant Jordi. L’any 2015, la llibreria hauria complert 55 anys distribuint les principals novetats literàries per Sant Jordi, però va haver de tancar les portes a causa del procés de liquidació de l’Editorial Moll. Com a llibreria, també va ser també impulsora de les diferents edicions de la Setmana del Llibre en Català i de la Fira del Llibre i promotors del Gremi de Llibreters de Mallorca, que va presidir el seu germà Francesc.

Gràcies a aquesta tasca i, sobretot, a la manera de somriure i estimar la gent que tenia i el seu tracte personal, les xarxes socials mostraven el seu condol, com va fer l’escriptor Miquel Àngel Llauger, recordant que “quan jo començava a anar per les llibreries, als 15 o als 16 anys, anava a Llibres Mallorca, l’antiga, la del carrer del Call. Hi solia haver, tota amabilitat, na Francesca, filla de don Francesc de Borja Moll. Al cel sia”. Com ell, tres generacions de mallorquins amants del català.

Nota de la seva filla, Sara Martínez Moll

Na Cisca Moll Marquès, la llibretera de referència de moltes generacions d’intel·lectuals, estudiants i polítics del país, ha mort als 86 anys plàcidament i a casa. La dolçor que els seus ulls desprenien fins al darrer moment il·luminava la mediocritat d’aquest món ple de baralles i lluites d’egos. Na Cisca, la més Marquès del que han anomenat ‘clan Moll’, va ser la digna successora de la senzillesa de Ca ses Nufret, modistes de Ciutadella, quan es varen emparentar amb Can Mollet. Descansi en pau.

stats