Evan Rachel Wood: “Marilyn Manson va abusar de mi durant anys”

La protagonista de 'Westworld' assegura que el músic la va manipular per tenir-la “sotmesa”

3 min
L’actriu Evan Rachel Wood i el músic Marilyn Manson a Nova York l’any 2007, quan duien uns mesos com a parella.

Barcelona“El nom del meu abusador és Brian Warner, conegut per tothom com Marilyn Manson. Em va començar a assetjar quan jo era una adolescent i va abusar de mi horriblement durant anys”, va escriure aquest dilluns Evan Rachel Wood en una publicació a Instagram. L’actriu nord-americana ja havia explicat fa anys que havia sigut víctima d’abusos, però fins ara no havia dit que l’abusador era el músic Marilyn Manson, amb qui va mantenir una relació de parella entre el 2006 i el 2010. “Em va rentar el cervell i em va manipular per tenir-me sotmesa”, diu la protagonista de la sèrie Westworld, que afegeix que fa públic el nom ara perquè està cansada de viure amb por a possibles represàlies, difamacions o xantatges. “Abans que continuï destrossant més vides, soc aquí per denunciar aquest home perillós i desafiar les moltes indústries que han permès el seu comportament”, conclou Wood abans de manifestar tot el seu suport “a totes les víctimes d’abusos que ja no es quedaran callades”.

Marilyn Manson (que l’any passat va publicar el disc We are chaos) i Evan Rachel Wood es van conèixer el 2006, quan ell tenia 37 anys i ella 18. La seva relació es va fer pública el gener del 2007, pocs dies després que l’artista Dita Von Teese presentés al músic una demanda de divorci. Wood, una de les actrius més actives del moviment Me Too, havia explicat l’any 2016 a la revista Rolling Stone que l’havien violat dues vegades, una per un home mentre eren parella i l’altra pel propietari d’un bar: “La primera vegada no tenia clar si tot plegat era una violació fins que va ser massa tard. A més a més, qui em creuria? La segona vegada vaig pensar que havia sigut culpa meva i havia d’haver lluitat més, però estava molt espantada”.

Amenaces i assetjament

Dos anys més tard d’aquella entrevista, el 27 de febrer del 2018, Wood va aportar al Congrés dels Estats Units el seu testimoni personal com a supervivent de violència domèstica i d’abús sexual per demanar una llei d’abast federal que donés protecció a totes les dones del país. En aquella compareixença, Wood no va dir noms però sí que va descriure els abusos que havia patit: “La meva experiència amb la violència masclista va ser la següent: els abusos mentals, físics i sexuals tòxics van començar a poc a poc, però es van anar intensificant, i incloïen amenaces, manipulació i assetjament psicològic. L’home que deia que m’estimava em va violar”.

“Em lligava les mans i els peus per torturar-me mentalment i físicament fins que l’abusador considerava que el meu amor per ell havia quedat provat –va explicar Wood al Congrés dels Estats Units–. Mentre em tenia lligada i em colpejava, temia per la meva vida”. Wood deia aleshores que en aquella situació d’abús sentia que havia "abandonat” el seu cos i que tenia massa por per intentar fugir. Aquell tràngol es va repetir quan la va violar el propietari d’un bar. “Quan em va tirar al terra del magatzem del bar, el meu cos va saber què fer instintivament: desaparèixer, esvair-se, deixar-se anar. Haver sigut víctima d’abusos i violacions anteriorment va fer que fos més fàcil que tornessin a violar-me, no al revés”, va dir Wood, que també va explicar que arran d'aquelles experiències havia intentat suïcidar-se quan tenia 22 anys.

Després d’aportar el seu testimoni al Congrés dels Estats Units, l’actriu va defensar l’anomenada Phoenix Act, un projecte de llei per ampliar el termini de prescripció dels delictes relacionats amb la violència masclista de tres a cinc anys. La llei va entrar en vigor a Califòrnia el gener del 2020.

Antecedents

Segons The Hollywood Reporter, el maig del 2018 un informe policial recollia delictes sexuals “no especificats” presumptament comesos per Manson l’any 2011. La fiscalia del districte de Los Angeles va desestimar investigar el cas per falta de proves. L’advocat de Manson, Howard E. King, va dir que les acusacions contra el seu client eren “delirants”. Altres dones, com l’actriu Charlyne Li, ja havien dit que el músic era un assetjador. “Va passar fa temps, quan estàvem fent l’última temporada de House. Ell va visitar el rodatge perquè era molt fan de la sèrie, i assetjava totes les dones”, va explicar Li a principis del 2018.

stats