10 activitats culturals per als pròxims dies

Teatre, cinema, música i molts gèneres més a l'agenda cultural de l'ARA Balears 

Kyle Eastwood

Festival Jazz Voyeur

El fill gran del conegut actor Clint Eastwood, Kyle Eastwood, és considerat un dels millors
contrabaixistes i compositors de jazz contemporani. Habitualment col·labora amb el seu pare en la creació de bandes sonores de les seves pel·lícules. 'Invictus', 'Gran Torino' i 'Mystic River' són alguns dels films que porten el seu segell musical. La seva trajectòria, eclèctica i brillant, l’ha duit a actuar als millors festivals de jazz del món. Enguany el músic participa en el XII Jazz Voyeur Festival amb un concert del seu quintet i una 'master class' sobre com compondre música per al cinema. El festival se celebra fins al desembre i té programats concerts, projeccions i diferents tallers. Conservatori Superior de Música de les Illes Balears (Alfons el Magnànim, 64. Palma). Dissabte 2 a les 21 h. A partir de 27,50 €.

MÚSICA

Leoni Torres

Gènere cubà

El cantant i compositor Leoni Torres és un dels grans exponents internacionals de la música cubana. Els seus temes han adquirit gran popularitat després de ser interpretats per artistes com Marc Anthony. De fet, actualment forma part de l’agència de talents fundada per l’intèrpret de Puerto Rico. El cubà fa una aturada a Mallorca abans de finalitzar la seva gira espanyola, després de passar per ciutats del territori de l’Estat com Madrid, Bilbao i Sevilla. Sala Es Gremi (carrer Gremi de Porgadors, 16. Palma). Diumenge, 3 de novembre, a les 21 h. A partir de 25 €.

Biel Majoral

Cantant i pagès

El cantautor i activista cultura mallorquí Biel Majoral compagina la cançó amb la feina de pagès. El seu compromís amb la cultura catalana l’ha convertit en un autor compromès amb la societat del seu temps i la seva terra. En aquest concert presentarà tot un reguitzell de temes amb sentències i gloses sobre la manipulació de poders i la societat actual. Sala La Fornal d’Espectacles (carrer Hams, 4. Manacor). Diumenge, 3 de novembre, a les 19 h. 10 €.

Johann Sebastian Bach

Orquestra Simfònica de les Illes Balears

L’Orquestra Simfònica de les Illes Balears oferirà un concert extraordinari a la Catedral de Mallorca amb la col·laboració del contratenor Leandro Marziotte, el director Pablo Mielgo i la Coral de la Universitat de les Illes Balears. El repertori escollit per a aquesta ocasió el protagonitza Johann Sebastian Bach, del qual s’interpretaran les cantates ‘BWV 170 Vergnügte Ruh, beliebte Seelenlust’ i ‘BWV 169 Gott soll allein mein Herze haben’. Les entrades són gratuïtes i se’n poden recollir fins a dues per persones a les oficines de la Simfònica (carrer Vicenç Joan i Rosselló, número 22, de Palma).
Catedral de Mallorca (plaça de la Seu, s/n. Palma). Dimarts, 5 de novembre, a les 20 h. Gratuït.

‘Cello Works 2’

Gabriel Fiol

'Cello Works 2' és el segon disc en solitari del violoncel·lista i compositor Gabriel Fiol i la continuació del seu primer treball discogràfic autoproduït l’any 2014, 'Cello Works'. Aquest nou treball presenta dotze temes propis que descriuen diferents paisatges de les Illes Balears i transiten entre les músiques de bandes sonores i músiques del món. Una instrumentació atípica permet que el mateix Gabriel Fiol creï una orquestra de violoncels. En directe, el presenta acompanyat per la pedalera RC-300 Loop Station, gràcies a la qual es poden distingir diverses capes de música. Sala Petita del teatre Principal (carrer de la Riera, 2. Palma). Dimarts, 5 de novembre, a les 20 h. 15 €.

TEATRE

‘Lehman Trilogy’

Sergio Peris-Mencheta

Relat, música i humor s’entrellacen per explicar la història de la saga Lehman. Aquests banquers jueus d’origen bavarès varen forjar una de les grans fortunes mundials. Però el 2007 el seu empori, sostingut sobre els fràgils fonaments de l’especulació, es va esfondrar i va ocasionar un desastre econòmic del qual encara no ens hem recuperat. Des dels seus orígens com a cotoners, els veiem com se les enginyen per sortir airosos de tràngols tan delicats com la Guerra Civil dels Estats Units, el crac del 29 i la II Guerra Mundial. Peris-Mencheta mostra aquest recorregut amb un festí escènic trepidant que documenta l’avarícia que va motivar l’enfonsament. Teatre Principal (carrer de la Riera, 2. Palma). Dissabte, 2 de novembre, a les 20 h. A partir de de 8 €.

‘Escenes de la vida conjugal’

Ricardo Darín i Andrea Pietra

Ricardo Darín i Andrea Pietra interpreten, sota la direcció de Norma Aleandra, aquesta versió teatral del film homònim d’Ingmar Bergman. Els protagonistes són Joan i Mariana, que relaten al públic una
seqüència d’escenes que tenen a veure amb la relació que mantenen durant el seu matrimoni i la que continuaran després d’haver-se divorciat. Les escenes poden ser dramàtiques o còmiques, però sempre tenen a veure amb l’amor i la condició humana. 'Escenes de la vida conjugal' ja ha estat vista per més de 350.000 espectadors al llarg de les més de 450 representacions a l’Argentina, Espanya, l’Uruguai, Xile i el Perú. Auditòrium (avinguda de Gabriel Roca, 18. Palma). Dissabte, 2 de novembre, a les 21 h i diumenge, 3 de novembre, a les 19 h. A partir de 35 €.

‘Irene i la terra adormida’

Tradicionari de Mallorca

Aquesta cantata, creada conjuntament per Francesc Vicens (música) i l’escriptora Lucia Pietrelli (lletra), s’emmarca en el context divulgatiu del projecte del Tradicionari de Mallorca. L’obra és una nova oportunitat de donar a conèixer rituals arrelats en la societat mallorquina relacionats amb la mort, que assumeixen l’existència de cicles naturals dels quals som part i amb els quals la humanitat, en moltes cultures i èpoques diverses, ha sabut relacionar-se. La cantata va acompanyada d’un text que enllaça com un fil conductor cada un dels temes musicals i representa la narració de la història d’Irene, aquesta nina petita que va “deixar un buit tan gran” i que la Nit de les Ànimes torna al món dels vius per retrobar-se amb tot allò que va deixar a mitges. Teatre Principal (carrer de la Riera, 2. Palma). Diumenge, 3 de novembre, a les 18 hores. 5 €.

CINEMA

Menorca Doc Fest

Es Far Cultural

El cinema documental i el fotoperiodisme seran els protagonistes del Menorca Doc Fest, una mostra
impulsada per l’associació Es Far Cultural. Així, es Mercadal es vestirà d’obres cinematogràfiques i
reportatges de fotografia documental que posin el focus en qüestions de consciència social, política,
mediambiental, recerca periodística o històrica. Diverses ubicacions del Mercadal en horaris diversos. Fins al 3 de novembre.

‘¡Folk! Una mirada a la musica tradicional’

Setmana de la cultura popular 2019

El documental' ¡Folk! Una mirada a la música tradicional' ofereix un repàs de la música de Castella i Lleó. El film retransmet la paraula i les veus de músics de totes les edats que lluiten per mantenir la memòria viva d’aquest patrimoni de tot un poble. La presentació d’aquest llargmetratge serà a càrrec del seu director, Pablo García, amb motiu de la Setmana de la cultura popular 2019, organitzada per l’Ajuntament de Palma. En acabar l’acte, s’encetarà un col·loqui amb el productor i el director. Teatre municipal Catalina Valls (passeig de Mallorca, 9. Palma). Dimarts, 5 de novembre, a les 19.30 hores. Gratuït.

EDICIÓ PAPER 16/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF