Agenda cultural
Cultura 21/04/2021

Agenda: tria d'actes per a la setmana de Sant Jordi

Signatures de llibres, taules rodones i molt més (amb restriccions d'aforament)

Ara
4 min
Una de les parades de Sant Jordi de Barcelona el 2020/ PERE VIRGILI

BarcelonaMoltes institucions del món de la cultura han organitzat diferents actes per celebrar la diada de Sant Jordi. Com que hi haurà restriccions d'aforament, les activitats són a petita escala i allargades en el temps. Aquí recollim alguns actes d'aquesta setmana literària.

DIMECRES

'Jo confesso' al Palau de la Música

El compositor Marian Budos va quedar tan fascinat amb l'obra de Jaume Cabré que va decidir fer-la música. Ara arriba l'estrena mundial de l'obra al Palau de la Música en un concert per a guitarra i orquestra. L'obra comptarà amb la participació de Jacob Cordover i l'Orquestra del Reial Cercle Artístic.

Aquest dimecres al Palau de la Música.

'Book crossing' participatiu

La Fundació Carulla, juntament amb l'Editorial Barcino, el Museu de la Vida Rural i Enverdim, ha creat un book crossing a Barcelona, on deixaran un llibre i una planta al carrer per emportar. Des de la fundació animen tots els ciutadans a deixar una planta i un llibre al carrer per compartir la cultura.

De dimecres a dijous.

Presentació d''El llibre del vi' al MAC

El Museu d'Arqueologia de Catalunya acull aquest dimecres la presentació d'un llibre de Plini el Vell, amb la presència de Mònica Miró, traductora de l'obra. El museu ha aprofitat la temàtica del llibre per acompanyar l'acte amb un tast de vins, sempre seguint les mesures de seguretat sanitàries.

'La lectura cura'

La Fundació Catalunya Cultura ha organitzat un acte per parlar del paper i els beneficis dels llibres i la literatura per a la salut. La conferència es podrà seguir a través de Google Meet i comptarà amb la presència d'Enric Crous, Belén Latorre, Salvador Macip i Teresa Fèrriz.

Dimecres a les 10 h.

DIJOUS

Pregó de Sant Jordi

Irene Vallejo serà l'encarregada de llegir el Pregó de la Lectura 2021. L'autora de L'infinit dins d'un joc conversarà amb el periodista Xavi Ayén sobre la seva obra i el paper fonamental de la literatura i la biblioteca a la seva vida. L'acte es podrà seguir en directe a través del canal de YouTube i la web de l'Ajuntament de Barcelona.

Dijous 22 a les 18 h.

Revetlla de Sant Jordi a les biblioteques

Les biblioteques catalanes recuperen la Revetlla de Sant Jordi, que celebra la seva 9a edició. Aquest dijous la xarxa de bibliotques oferirà presentacions de llibres, lectures en veu alta, recomanacios, trobades amb escriptors i representacions teatrals.

A partir de dijous.

Sant Jordi: llibres i films a la Filmoteca

La Filmoteca de Catalunya ha programat un cicle dedicat a la diada, on es podran veure Cortázar y Antín: cartas iluminadas, que explora la relació entre l'escriptor i el cineasta, i Sayat Nova (El color de la granada), dedicat al poeta armeni.

Dijous i divendres a la Filmoteca.

Lletres al Parlament

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, i el director de la Institució de les Lletres Catalanes, Oriol Ponsatí-Murlà, participen en un acte literari que compta amb la presència de Juan Triadú, Felicía Fuster i Teresa Juvé, autors commemorats aquest any.

DIVENDRES

Entrega de premis a l'Institut d'Estudis Catalans

L'IEC entregarà el premi Prat de la Riba durant la diada de Sant Jordi al músic Jordi Savall. A l'acte també es retrà homenatge a la il·lustradora Sandra Uve, premi Creu Casas, Karina Gibert Oliveres, esment honorífic, i Pau Castell Grandos, premi Rafel Patxot i Jubert.

Sessions de música i lectures en veu alta a l'Ateneu Barcelonès

L'Ateneu retrà homenatge a Felícia Fuster, Joan Triadú i Teresa Juvé amb la lectura en veu alta de fragments de les seves obres. L'entitat barcelonina també oferirà un concert amb la participació de l'Esmuc i JPC, una escola del Raval. A la tarda, hi ha programada l'obra Solitud a Stromboli, del TNC, sobre la influència de l'obra de Víctor Català al film Stromboli de Roberto Rossellini.

A partir de les 12 h el dia de Sant Jordi.

Sant Jordi participatiu a la Cambra del Llibre de Catalunya

Durant la diada, la Cambra del Llibre de Catalunya, juntament amb l'Institut Català d'Empreses Culturals, celebrarà unes jornades pels professionals del sector, de llibreters a floristes i editors.

De les 10 a 20 h.

Portes obertes del Palau de la Generalitat

Un any més, el Palau de la Generalitat obre la portes per a aquells que vulguin visitar-lo. Aquest any, però, es podrà fer a través del canal de YouTube de patrimoni.gencat.cat, de la mà del guia del Palau, que realitzarà dues visites: la primera, a les 11 del matí, se centrarà en les representacions de Sant Jordi, i la segona, a les deu del vespre, mostrarà el Palau de nit.

Lletres Lliures al Palau Marc

La seu del departament de Cultura acollirà Lletres Lliures, un acte en què es llegiran textos en veu alta dels autors commemorats pel Govern, Joan Triadú, Teresa Juvé i Felícia Fuster. La consellera Ponsa i altres membres del Govern participaran en l'esdeveniment, que es podrà seguir a xarxes socials.

De 10 a 13 h.

'El camerino' a l'Arts Santa Mònica

El programa setmanal realitzarà un especial de Sant Jordi a la terrassa de l'Arts Santa Mònica. A l'acte hi participaran Pau Barberà, Lildami i Ginestà.

Sant Jordi amb l'OBC

L'Auditori de Barcelona ha volgut celebrar la diada fent la música més accessible per a tothom amb un promoció especial de 1.000 entrades per veure l'OBC per només 25 euros.

Del 23 al 25 d'abril.

Deforme Semanal Ideal Total a Casa Seat

Isa Calderón i Lucía Lijtmaer passen aquest divendres per Casa Seat per gravar un episodi del seu podcast de Ràdio Primavera Sound. Deforme Semanal Ideal Total parlarà d'emocions, creació i plaer davant d'una audiència de concursants.

El dia 23 a les 18.30 h.

Sant Jordi al TNC

El Teatre Nacional de Catalunya aprofita la diada per oferir diverses promocions i descomptes dels seus espectacles, com el de l'obra L'emperadriu del Paral·lel, de Lluïsa Cunillé, vigent només el 23 d'abril.

DISSABTE

'Dracs de tot el món i on trobar-los' al Museu d'Història

El Museu d'Història de Catalunya organitza una sessió de contes per als més menuts de casa. A l'acte es farà un recorregut per tot el món, des d'Àsia fins a Amèrica, per descobrir els dracs més famosos.

A les 11 h.

Passejada per Montjuïc a càrrec del MAC

El MAC proposa un recorregut pel Montjuïc més desconegut, en què es farà un viatge pels moments més importants del desenvolupament contemporani, com l'Exposició Internacional del 29 o els Jocs Olímpics del 92.

A les 17 h.

'La valentia, a Sant Jordi, li ve de família' a Girona

El Museu d'Art de Girona ha organitzat un espectacle per als nens de primària, amb la participació de Mireia Peña, que dona nom a la companyia La Senyoreta.

A les 11 i les 12 h amb reserva prèvia.

stats