MÚSICA

Els sons cubans s'amararan amb Maria del Mar Bonet al teatre Principal en el darrer concert de la gira 'Ultramar'

L'actuació és aquest dimecres, 18 d'octubre, a les 20 hores i clou els concerts de commemoració dels 50 anys de carrera de la cantant

Presentació del concert 'Ultramar' al teatre Principal de Palma. / ISAAC BUJ

Els millors músics de l'escena cubana acompanyaran Maria del Mar Bonet aquest dimecres en una travessa que els durà a aprofundir en els sons cubans i les melodies populars tradicionals mallorquines. És una actuació eclèctica titulada ' Ultramar' que trepitjarà terra a l'escenari del teatre Principal de Palma aquest dimecres, 18 d'octubre, a partir de les 20 hores.

Una vintena de cubans han assistit a la presentació del concert, entre ells els 10 músics que formen l’orquestra, encapçalats per José María Vitier, pianista i compositor, creador de la banda sonora de la pel·lícula 'Fresa y chocolate'; Jorge Reyes, contrabaixista i arrangista de la música de 'Chico y Rita'; Pancho Amat, virtuós del tres cubà; i els membres del quartet Cuerdas del monte. També hi eren la vicepresidenta de l’Instituto Cubano de la Música, Marta Bonet, i el periodista Pedro de la Hoz, més conegut com 'la pluma de la Habana' i el vicepresident de la Unión de Escritores y Artistas de Cuba. Tots ells han volgut acompanyar Maria del Mar Bonet en el concert que tancarà la gira de presentació del disc 'Ultramar' i que ha servit per celebrar els 50 anys de la cantautora mallorquina sobre els escenaris.

Maria del Mar Bonet, mosaic de mars, olors i músiques

Maria del Mar Bonet ha destacat la "potència i complexitat del concert i la qualitat musical" dels intèrprets que l'acompanyen. Així mateix, ha fet referència a no haver optat per un recull de la seva trajectòria, sinó d'apostar per un nou treball discogràfic en el qual els músics cubans "estableixen un diàleg entre les harmonies i músiques de les dues illes". Tot plegat, "un mosaic de músiques de diversos colors" que, juntament amb la lectura de cançons popular i poemes recollits en el Cançoner del Pare Ginard sobre l'emigració mallorquina a Cuba, conflueixen a 'Ultramar'. 

Premi Miguel Matamoros

L'actuació havia de ser la primera de la gira, el 30 de setembre passat, però s'hagué d'ajornar a causa de de l'huracà Irma que va envair el país cubà. No obstant això, allà on tot va començar, Mallorca, serà on aquest dimecres es posi el punt final de la gira de Bonet. Ara bé, encara faltarà el concert que faran a Cuba el febrer de 2018 al  Teatro Martí de l'Havanna, una actuació en la qual s'atorgarà a Maria del Mar Bonet el premi Miguel Matamoros per la seva carrera i per apropar les músiques mallorquines i cubanes. 

EDICIÓ PAPER 31/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF