Publicitat
Publicitat

Obituari

Les lletres hebrees perden un dels seus grans autors, Yoram Kaniuk

Libros del Asteroide va publicar les novel·les '1948' i 'El hombre perro', de la qual se'n va estrenar recentment la versió cinematogràfica, dirigida pel Paul Schrader. Kaniuk ha estat traduït a una vintena de llengües. Ha guanyat, entre altres, el prestigiós Prix Mediterranée Étranger

L'escriptor israelià Yoram Kaniuk ha mort aquest dissabte a la seva ciutat natal , Tel Aviv , als 83 anys d'edat després d'una llarga lluita contra el càncer que patia.
K aniuk va néixer el 2 de maig de 1930 a Tel Aviv . Novel·lista , pintor i periodista , ha estat un dels escriptors més destacats d'Israel i també un dels més crítics . Va servir al Palmaj , unitat d'elit de l' exèrcit israelià , on es va enrolar amb 17 anys , i va lluitar a la Guerra àrab -israeliana de 1948 , un període de la seva vida que va ser font d'inspiració per a algunes de les seves principals novel·les . Posteriorment es va traslladar a Nova York on va residir durant uns anys per tornar a Israel el 1961 .

Yoram Kaniuk va ser autor de nombroses obres de ficció , a més d'assajos i llibres infantils . Algunes de les més destacades són 'El hombre perro' ( 1968, publicada per Asteroide al 2007 ) , que va ser adaptada al cinema per Paul Schrader i estrenada recentment ; 'The Last Jew' ( 1981 ) ;' Post Mortem' ( 1992 ) ; 'The Land of Two Promises' ( 1996 ) , escrit amb Emile Habibi , i 'Exodus : The Odyssey of a Commander' ( 1999 ) . El 2010 va publicar amb enorme èxit de crítica i públic '1948' ( Premi Sapir ; Asteroide , 2012 ) , en el qual reprèn el tema de la seva participació en la guerra d'Independència , aquesta vegada en forma de novel·la .

La seva obra , escrita en hebreu , ha estat traduïda a més de vint llengües i ha merescut nombrosos guardons dins i fora d'Israel , entre ells el prestigiós Prix Mediterranée Étranger , el Bialik Prize i l'Israel President s Prize for Literature . L'any passat va ser nomenat Oficial de l'Ordre de les Arts i les Lletres de França .

Segons publiquen els mitjans de comunicació israelians , la seva família ha informat que , complint amb les seves últimes voluntats , el seu cos serà donat a la ciència i no hi haurà funeral .