Xerrades, conta-contes i exposicions pel Dia de la dona escriptora

Els actes començaran dilluns 14 a la Biblioteca Joan Alcover amb la xerrada de l’escriptora Aixa de la Cruz, autora del llibre 'Cambiar de idea'

El Dia de la dona esctriptora se celebra el proper dimarts i l'Ajuntament de Palma ha organitzat xerrades, conta-contes, exposicions i racons dedicats a les autores, a través de la Regidoria de Justícia Social, Feminisme i LGTBI i la Xarxa de Biblioteques Municipals. La regidoria de l'àrea, Sonia Vivas, i la cooridinadora de Cultura, Francisca Niell, han presentat aquest dimecres en roda de premsa el programa, que s'estendrà fins al 24 d'octubre, tot i que el gruix d'activitats és la setmana vinent.

Les biblioteques municipals han organitzat un total de set activitats entre xerrades, conta-contes, exposicions i racons dedicat a escriptores. Els actes començaran dilluns 14 a la Biblioteca Joan Alcover amb la xerrada de l’escriptora Aixa de la Cruz, autora del llibre 'Cambiar de idea'. De la Cruz repassarà la repercussió del cas de la Manada, el #MeToo i el #Cuéntalo i com tot plegat li va fer canviar la seva visió de la societat i les dones. El mateix dia, a la Biblioteca de Can Sales, es llegiran fragments de textos escrits per autores que qüestionaren l’ordre imposat a la nostra societat.

El programa continua a la Biblioteca de Son Sardina, on es commemorarà el Dia de la dona escriptora amb un conta-contes sobre Agatha Christie i Jane Austen, el 17 d’octubre a les 17.30 h. La Biblioteca de Son Fortesa acollirà l’exposició d’un llibre i DVD de Garcia Morales, 'Adelaida i el sur', 'Dinesen' i 'El festín de Babette'. La Xarxa Municipal de Biblioteques també ha organitzat dos racons de l’escriptora: un dedicat a Esther Tusquets, a la Biblioteca Ramon Llull, i un altre a Júlia Navarro, a la Biblioteca de Son Cladera.

L’escriptora, investigadora i crítica literària Rosa Planas tancarà els actes dia 24 amb la presentació del seu llibre 'Lliure entre llibres', un homenatge a la figura de les bibliotecàries (una professió majoritàriament femenina). La cita és a les 19 h a la Biblioteca Ramon Llull, on posteriorment es farà una taula rodona. Destaquen també el monòleg 'Bistec', a càrrec de Núria Sbert, divendres 18, a les 19.30 h al centre Flassaders o la presentació del llibre 'El tigre y la tormenta-bushido', d'Irene J. García, dia 24 a l'Espai Jove Llevant.

Aquesta iniciativa, que s’inclou en els objectius del Pla d’igualtat, compta amb la col·laboració de nou llibreries del Gremi de Llibreters de Mallorca: Rata Corner, Llibres Ramon Llull, Llibreria Lluna, Llibreria Quart Creixent, Lila i els Contes, El Corte Inglés, Biblioteca de Babel, Embat i Drac Màgic. Organitzaran diferents activitats com presentacions i signatures de llibres, instal·lació de taules de venda específica de volums de literatura femenina i exposicions, entre d'altres.

Vivas ha defensat que és important visibilitzar l’empenta que han deixat les dones a la literatura, per això recorda que "al llarg de la història les dones han hagut d’escriure amagades sota pseudònims o fent-se passar per homes, una situació que ha propiciat que hi hagi menys dones escriptores conegudes”. Ha afegit que “des de la regidoria volem encoratjar totes les dones de la ciutat a deixar volar la seva imaginació, abandonar l’anonimat i començar a reescriure la nostra història col·lectiva com a dones". Per la seva banda, Niell ha explicat que "l'objectiu de la cultura és esdevenir una eina de transformació social, ja sigui per assolir fites com la integració de barris vulnerables o conscienciant de valors com és el feminisme".

El Dia de la dona escriptora –que coincideix amb l'aniversari del naixement de santa Teresa de la Cruz– es va començar a celebrar a Palma el 2016, com una iniciativa per recuperar la memòria de les dones a la literatura que varen ser silenciades per qüestió de gènere i, alhora, reconèixer la producció de les autores actuals.

EDICIÓ PAPER 30/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF