ÒPERA
Cultura 31/03/2012

Wagner i Verdi ocupen el Liceu

El bicentenari dels naixements de Wagner i Verdi marca la temporada 2012-2013 d'un Liceu en crisi, amb un pressupost que baixa dels 48,4 milions d'euros als 45,6. L'aportació del ministeri de Cultura cau un 15%.

Xavier Cervantes
2 min
Wagner i Verdi ocupen el Liceu

BARCELONA.Hi ha conjuntures com la crisi econòmica amb les quals cal aprendre a conviure. En el cas del Gran Teatre del Liceu, significa reduir el pressupost de la temporada 2012-2013 fins als 45,6 milions d'euros, 2,8 milions menys que en l'exercici anterior. I entomar que el ministeri de Cultura rebaixi un 15% la seva aportació, que passa dels 9,7 milions als 8,3, quan inicialment s'havia previst que fos d'un 10%.

Per quadrar els números, Joan Francesc Marco, director general del Liceu, confia que les despeses no es desviïn dels 45,5 milions pressupostats. Perquè això passi és imprescindible que les negociacions amb els treballadors del teatre sobre la flexibilitat laboral es resolguin positivament el 15 de maig. "La flexibilitat és una mesura d'estalvi", va dir Marco ahir, després de retirar fa unes setmanes l'ERO temporal que afectava el 90% de la plantilla. El comitè d'empresa, però, va insistir ahir a demanar la dimissió de Marco perquè "està incomplint el compromís signat". En un comunicat, el comitè assegura que "no s'ha iniciat la negociació, que havia de començar l'1 de març", ni ha rebut "la documentació sol·licitada" sobre el pla de viabilitat del teatre. Davant d'aquesta situació, el comitè considera que "la presentació de la nova temporada és temerària". Marco es va defensar dient el contrari, "que s'està parlant i s'estan establint horaris" per a la negociació.

Compositors que no cal explicar

També hi ha conjuntures favorables. L'any 2013 es commemora el bicentenari dels naixements de Wagner i Verdi, dos compositors "molts lligats a la història del Liceu", com va dir ahir Joan Matabosch, director artístic del teatre. Són dos autors que no cal explicar i que ocuparan una part significativa dels 15 títols operístics que s'oferiran al Liceu. Wagner protagonitzarà l'inici de la temporada. Al setembre el Festival de Bayreuth porta al Liceu tres obres en versió de concert: L'holandès errant , Lohengrin i Tristany i Isolda . Més endavant, Josep Pons, nou director musical del Liceu, dirigirà el muntatge de Robert Carsen de L'or del Rin . L'òpera Rienzi se sentirà en versió de concert amb l'OBC, el Cor del Liceu i la Polifònica de Puig-reig, i sota la direcció de Pablo González. Finalment, i amb la col·laboració de la Filmoteca de Catalunya, l'esperit wagnerià sobrevolarà la projecció al Liceu de la còpia restaurada del film Els nibelungs , de Fritz Lang, la partitura original de la qual, composta per Gottfried Huppertz, serà interpretada per la Jove Orquestra Nacional de Catalunya.

De Verdi, que tindrà més protagonisme en l'exercici següent, es representarà La força del destí , amb la soprano lituana Violeta Urmana.

"Una òpera sobre la paràlisi"

Un dels atractius de la temporada és la presència de directors d'escena com Claus Guth i Christof Loy. Guth aportarà imaginació a Lucio Silla , de Mozart, una òpera que Matabosch considera "una assignatura pendent" perquè el Liceu encara no li havia fet justícia amb una dramatúrgia a l'altura. "És una òpera sobre la paràlisi, amb personatges que diuen que volen fer coses però que no fan res", va explicar Matabosch, sense que el seu to de veu revelés si estava fent una analogia amb l'actual crisi del Liceu.

stats