ARQUITECTURA
Cultura 28/06/2013

Els 'Vogadors' de Venècia arriben a la Fabra i Coats

A. R. T.
2 min

Barcelona.Vogadors , l'exposició amb què Catalunya i les Illes Balears van participar per primera vegada a la Biennal de Venècia d'arquitectura, reivindicava una arquitectura que defuig la bellesa supèrflua i que se centra en les necessitats dels habitants i els usuaris. Jordi Badia i Félix Arranz, arquitectes i comissaris de la mostra, van rastrejar aquesta tendència dins l'arquitectura catalana des del començament del segle XX i van culminar la seva reflexió amb les obres de nou estudis joves. El seu discurs ha fet fortuna i coincidint amb la inauguració de l'exposició al Centre d'Art Contemporani de Barcelona a la Fabra i Coats, Badia i Erranz van explicar que la tesi de la mostra "s'ha convertit en un nucli intel·lectual" dels discursos sobre el futur de l'arquitectura contemporània europea que es produeixen al Regne Unit, Suïssa i França. Una part de la mostra, organitzada per l'Institut Ramon Llull, es pot veure també al Centre Méridional de l'Architecture et de la Ville de Tolosa.

Pel que fa als reconeixements que han obtingut els equips participants, Olga Felip, del despatx Arquitecturia, va rebre al març el prestigiós guardó AJ com a arquitecta emergent de l'any. Jaume Blancafort i Patricia Reus, al seu torn, són finalistes als premis FAD d'arquitectura, que s'atorgaran la setmana que ve, per la casa per a tres germanes que van construir a Múrcia. L'impacte de Vogadors , van concloure els comissaris, "té dos vessants: un com a fet cultural i de debat obert i l'altre com a reconeixement".

A Barcelona, els continguts s'han adaptat als espais de la Fabra i Coats. Dins la sala d'exposicions hi ha les imatges de gran format i els diferents materials que expliquen els projectes i l'objecte que cadascun dels despatxos va dissenyar per resumir l'ànima de la seva obra. Abans d'entrar, a l'exterior de la sala, hi ha les fotografies de 151 obres de diferents d'arquitectes catalans -que serveixen de context- i deu antecedents històrics de les obres.

stats