Veïns i entitats de la Barceloneta i el Gòtic reclamen la retirada del projecte de l'Hermitage

La Plataforma per un Port Ciutadà ha presentat 15 al·legacions al projecte, molt crítiques amb la manca de transparència dels impulsors i amb el projecte arquitectònic

La Plataforma per un Port Ciutadà va a totes en la seva lluita contra el futur Hermitage Barcelona: ha presentat aquest dimarts 15 al·legacions al projecte a l'Autoritat Portuària de Barcelona, relacionades amb tots els aspectes del projecte, des de la transparència dels promotors i els impactes de mobilitat i ambientals fins als detalls del projecte de l'arquitecte japonès Toyo Ito. "El projecte és un nyap", diu un dels portaveus de la plataforma, Daniel Pardo. En tot cas, la plataforma espera que l'Ajuntament, de qui depèn l'aprovació del projecte, no hi doni la seva aprovació.

Els promotors de l'Hermitage van entregar el seu projecte al Port el 27 de juny. Per començar, la plataforma qualifica de "ridícul" el termini de 20 dies per estudiar un projecte de més de 800 pàgines, i en demanen "la retirada".

L’Ajuntament desencalla a mitges el futur de l’Hermitage de Barcelona

Pel que fa als impulsors del museu, la Plataforma per un Port Ciutadà denuncia que inclou cinc raons socials diferents i que la societat que va signar un acord amb el museu rus, Cultural Development, només suposa només un 20% en la nova societat que ha de gestionar la filial barcelonina en lloc de tenir el control total de l'operació. També troben un punt fosc en la creació d'una fundació, ja que no forma part de l'acord amb l'Hermitage i un altre en el fet que proposin al Port pagar unes taxes molt per sota del mercat, 345 euros per metre quadrat i any.

Les crítiques són molt punyents en el terreny de la mobilitat i l'arquitectura: la plataforma critica els impulsors del museu perquè reconeixen els elevats costos ambientals i de mobilitat del projecte, però no presenten alternatives. També es mostren molt crítics amb el projecte de Toyo Ito: asseguren que és un projecte desfasat perquè no inclou mesures per minimitzar l'impacte ambiental, que incompleix algunes de les últimes prescripcions urbanístiques aprovades el 2018 i que les característiques veles de la façana queden fora de la parcel·la.

La Plataforma per un Port Ciutadà inclou membres de les associacions de veïns de l'Òstia i del Barri Gòtic, de la Barceloneta Diu Prou i de l'Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS), entre altres entitats. En canvi, l'Associació de Veïns de la Barceloneta i 30 entitats més del barri donen suport a la construcció de l'Hermitage.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF