Cultura 08/10/2019

Valtonyc critica els polítics de les Balears per no haver-li donat prou suport

El raper ha fet una videoconferència aquest dimarts vespre durant la presentació del MUR Festival, que tindrà lloc aquest dissabte a Felanitx

Elena Navarro
3 min
Valtonyc durant la videoconferència, aquest vespre al Cafè Tertúlia

PalmaFalten quatre dies per al MUR Festival i l’organització n'ha fet aquest dimarts vespre la presentació oficial, que ha conclòs amb una videotrucada amb Valtonyc, exiliat a Bèlgica. El raper ha defensat la necessitat d’aquest festival “per mantenir viva la flama de la llibertat d’expressió a Mallorca”, un lloc on –ha assegurat– “no m’han donat gaire cobertura, ni des de les institucions ni des dels mitjans de comunicació”.

En aquest sentit, ha defensat que “els polítics de les Balears, a diferència dels de Catalunya, no m’han donat cobertura” i, per aquest motiu, “m’he acostat més a la causa catalana, perquè és qui més s’ha solidaritzat amb mi, tant des de les institucions com des dels mitjans”. L’artista ha parlat també de l’exili, del qual ha destacat el “desgast psicològic”. “El pitjor és que la gent t’oblidi i que es banalitzi l’exili”, ha dit. Quan ha estat preguntat pel paper d’Europa, Valtonyc ha defensat que “no hem de mirar tant Europa, perquè europa no ens mira, està cega”.

Joan Miquel Oliver: "Jo tota la vida m'he sentit discriminat per ser catalanoparlant"

El MUR concentrarà a Felanitx més de quaranta artistes i bandes, amb la xilena Ana Tijoux com a cap de cartell. A més a més, hi haurà aquest dijous unes jornades al Centre Flassaders amb tres taules de debat. La primera, anomenada ‘Festivals reivindicatius, autogestionats i cooperatives culturals', amb la participació de Say it Loud i Quesoni. La segona estarà dedicada a la llibertat d’expressió i hi seran presents Artists at risk (AR), Freemuse, Sindicat de Músics, Activistes de Catalunya (MAC) i No Callarem. Per acabar, hi haurà un acte sobre artistes represaliats, en què intervindran Pablo Hasel i Grammo Suspect.

Aquesta és la primera edició del festival, però té com a origen el multitudinari Concert per la llibertat d’expressió, que es va fer l’any passat, després que es fes pública la sentència de tres anys i mig de presó per a Valtonyc. En aquest sentit, Maria de Lluc Forteza, que forma part de l'organització, ha defensat que “el context ha canviat, Valtonyc està a l’exili i la lluita continua. La lluita no està guanyada i l’hem de continuar fent fins que Valtonyc pugui tornar a casa, fins que tots els presos i preses polítics puguin anar a casa seva i fins que totes les persones que vivim a l’Estat ens puguem expressar sense ser perseguits”.

Així mateix, ha assegurat que aquest vol ser el primer any de molts, ja que el festival vol “reivindicar totes les problemàtiques que hi hagi a la nostra societat”, ha apuntat. Amb aquesta visió, han dissenyat un cartell en perspectiva feminista, de manera que les artistes femenines i bandes amb dones sobrepassen el 50% de les propostes. El festival també es compromet amb la llengua catalana, “i en l’oferta de Mallorca la trobam moltíssim a faltar”, ha afegit Forteza.

En aquest sentit, també s’ha pronunciat Joan Miquel Oliver, que també ha estat present a la roda de premsa. “Jo tota la vida m’he sentit discriminat per ser catalanoparlant, i és una cosa que té un punt de racisme, de genocidi”, ha defensat el músic, qui ha indicat que “pel simple fet de ser catalanoparlant saps que tard o d’hora tindràs guirigall”. Oliver ha dit que les seves lletres no són reivindicatives, però que “això no treu que jo sigui superconscient de la realitat política actual”. Ha afegit que “és molt important que hi hagi MUR perquè nosaltres, en la vida quotidiana, tenim llibertat, però hi ha gent que està xupant molta presó i exili, i el festival és una manera de recordar aquesta situació”.

stats